Brnabić: Srbija posvećena evropskim integracijama

Izvor: B92, 19.Nov.2018, 13:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić: Srbija posvećena evropskim integracijama

Beč -- Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u Beču da je Srbija veoma posvećena evropskim integracijama i nada se otvaranju još nekoliko pregovaračkih poglavlja.

Posle radnog doručka koji je za premijere pet zapadnobalkanskih zemalja priredio austrijski kancelar Sebastijan Kurc, Brnabić je na zajedničkoj konferenciji za novinare kazala da bi otvaranje novih poglavlja do kraja godine bio "važan i jasan signal" Brisela građanima Srbije.

"Srbija je duboko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << posvećena evropskim integracijama i nastavićemo da radimo na tome. Nadamo se da će još nekoliko poglavlja biti otvoreno do kraja godine, to bi bio važan i jasan signal našim građanima. Ali nezavisno od broja otvorenih poglavlja, nastavićemo sa reformama koje su pred nama", kazala je Brnabić.

Ona je ocenila da postoje problemi u regionalnoj saradnji zemalja Zapadnog Balkana i kao primer navela nedavno uvođenje kosovskih carina od 10 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

"Nažalost, bilo je mnogo boljih vremena u pogledu regionalne saradnje. Ponekad umesto da idemo napred i da se foksuiramo na budućnost i na ono što možemo zajedno da postignemo, mi idemo nazad. U poslednje dve nedelje Priština krši Centralnoevropski sporazum o slobodnoj trgovini - CEFTA uvođenjem carina od 10 odsto na srpsku robu", kazala je predsednica Vlade Srbije.

Ocenila je da to "nije samo kršenje CEFTA, već i čista diskriminacija Srbije i svega srpskog".

Ona je rekla da je rad na povezivanju regiona važan za Srbiju i kao jedan od prioriteta navela "obostrano priznavanje profesionalnih i akademskih kvalifikacija".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.