Izvor: RTS, 28.Sep.2021, 14:17

Brnabić: Spremno sve za propusnice, ali one nisu "magični metak"

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je država spremna da uvede kovid propusnice, ali da su one samo način da se, pre svega mladi, vakcinišu i da propusnice nisu nikakav "magični metak" za rešavanje situacije sa pandemijom kovida 19.
"Mi smo spremili sve za kovid propusnice. Ja ću razgovarati još, da vidim da li ćemo ići na to. Ali, čujem na različitim medijima i od raznih eksperata, različite informacije i poglede na stvari", rekla je Brnabić >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << novinarima u Vinči na konstataciju da je pre 16 dana najavila uvođenje kovid propusnica, ali da takva odluka još nije doneta.
Premijerka je istakla da kovid propusnice nisu "srebrni ili magični metak" za rešavanje situacije, već su način da se motivišu mladi ljudi da se vakcinišu, kako bi mogli da idu u klubove, kafiće, restorane.
"Jedini odgovor na sve ovo je vakcinacija. Ponovo pričamo o merama, propusnicama, svemu što nije ključno u rešavanju pandemije. Ključne su vakcine, prva i treća doza", rekla je Brnabić.
Premijerka je navela i da je u Srbiji vakcinisano 53,4 odsto punoletne populacije, ali da je u uzrastu od 18 do 30 godina vakcinisano 21,4 odsto, što je, kaže, poražavajuće, jer je to stvar građanske solidarnosti i zaštite onih koji iz različitih razloga ne mogu da se zaštite.
Dodala je i da smo, nažalost, svedoci toga da i mladi umiru, jer su nevakcinisani.
"Pre dva dana preminuo je mladić star 24 godine, bez drugih oboljenja, nije bio vakcinisan. I žena koja je imala 31 godinu, majka dvoje dece, bez pridruženih bolesti i bez vakcine. To su sve životi koji su mogli da se spasu", rekla je Brnabić.
Ona je ponovila da država ne može da uvede obaveznu vakcinaciju, već moramo da se oslonimo na sopstevnu svest da je važno da se zaštitimo.
Dodaje da je država svoj deo posla uradila, među prvima nabavila vakcine, četiri različita proizvođača, a uskoro stiže i peta, Moderna, ali i ponovila da ima nešto i do individualne odgovornosti.
"Nigde nije zapelo, razmišljamo o tome (kovid propusnicama)", rekla je Brnabić, koja je danas obišla novu sanitarnu deponiju, elektranu i reciklažno postrojenje za građevinski otpad u gradskoj deponiji Vinča.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Brnabić: Još se razgovara o COVID propusnicama

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 28.Sep.2021

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je sve spremno za COVID propusnice, ali da se još razgovara o tome da li će one biti uvedene. "COVID propusnice nisu srebrni, magični metak za rešavanje ove situacije. COVID propusnice su samo način da nekako motivišete mlade ljude da se vakcinišu,...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.