Brnabić: Nema kompromisa u bezbednosti hrane

Izvor: Mondo, 16.Apr.2019, 11:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić: Nema kompromisa u bezbednosti hrane

U bezbednosti hrane na tržištu Srbije ne sme da bude kompomisa, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić i istakla da se Vlada Srbije na sistemski način bavi bezbednošću namirnica koje su dostupne potrošacima na našem tržištu.

Na otvaranju konferencije "Budućnost hrane - Budućnost zdrave Srbije", Brnabić je naglasila da vlada sprovodi reforme u oblasti bezbebnosti hrane pre svega zbog građana Srbije i kvaliteta njihovog života, a ne zbog ispunjavanja normi i formalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << usklađivanja sa propisima EU.

Navela je da je tema bezbednosti hrane konačno na dnevnom redu i da je veliki sistemski uspeh otvaranje Nacionalne laboratorije za kontrolu kvaliteta mleka, koja je u potpunosti u skladu sa evropskim standardima i za čije je opremanje izdvojeno oko tri miliona evra.

"Za mene je Nacionalna laboratorija za kontrolu kvaliteta mleka pravi primer modernizacije i reforme koju sprovodimo", poručila je premijerka i najavila da se uskoro očekuje otvaranje Fizičko-hemijske laboratorije sa najsavremenijom opremom.

To će omogućiti, naglašava, da ispitujemo bezbednost namirnica i otklonimo svaku sumnju koja se eventualno pojavi.

Premijerka kaže da Vlada stalno radi na jačanju nacionalnih sistema za kontrolu hrane i da je izuzetno zadovoljana radom Ministarstva poljoprivrede i ministra Branislava Nedimovića.

Prema njenim recima, bezbednost hrane je oblast koja će u potpunosti promeniti našu poljoprivredu.

"U ovoj oblasti imamo ozbiljan sistemski pristup za koji verujem da će dati rezultate. Bezbednost hrane je osetljivo pitanje, a država je u obavezi da obezbedi da hrana za potrošače bude sigurna", rekla je predsednica vlade.

Kao izazov navela je posao države da stvori uslove za razvoj industrije hrane, kako bi se podigla njena konkurentnost i omogućilo da se poljoprivredni proizvodi iz Srbije takmiče na strogom svetskom tržištu.

Naglasila je da je posao države i da popravi poslovni ambijent za industriju hrane time što će poljoprivreda biti rastrećena administrativnih barijera.

U oblasti bezbednosti hrane, navodi Brnabić, neophodna je saradnja između ministarstva, prehrambene industrije i potrošača.

Premijerka kaže da se sistemski radi i na modernizaciji poljoprivrede i njenoj digitalizaciji.

Kako je navela, trenutno pod sistemima za navodnjavanje je samo dva odsto poljoprivrednih površina, a plan je da ih na kraju mandata sadašnje vlade bude između sedam i osam odsto.

"Krajem ovog i početkom idućeg meseca idemo na elektrifikaciju poljoprivrednog zemljišta", najavila je Brnabić.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Brnabić: Nema kompromisa u bezbednosti hrane

Izvor: RTV Pink, 16.Apr.2019

U bezbednosti hrane na tržištu Srbije ne sme da bude kompomisa, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić i istakla da se Vlada Srbije na sistemski način bavi bezbednošću namirnica koje su dostupne potrošacima na nasem tržištu.

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.