Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Jun.2017, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić: Javni službenici i insitucije moraju štede i vreme i novac

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić izjavila je danas u Loznici da javni službenici i institucije na nivou cele države imaju zakonsku obavezu da razmenjuju podatke po službenoj dužnosti, što dovodi do velikih ušteda u vremenu i novcu, kako građana, tako i države.

Uključivanjem svih organa uprave u informacioni sistem eZUP od građana se više ne sme tražiti da obavljaju "poslove poštara" za državu i raznose svoja dokumenta od šaltera do šaltera, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << rekla je Brnabić, navodi se u saopštenju Ministarstva.

"Svi organi uprave moraju podatke da razmenjuju po službenoj dužnosti, čime država postaje servis građana i privrede, a upravo reforma države počiva na promeni tog odnosa", rekla je Brnabić i pozvala građane da prilikom prikupljanja dokumentacije ostvare svoje pravo i ne nabavljaju potrebna dokumenta umesto službenika.

Zajednički cilj celog društva treba da bude država po meri građana i privrede, rekla je Brnabić i dodala da zato taj projekat predstavlja suštinsku promenu navika u kojoj je važna saradnja između organa uprave i građana.

"Gradska uprava Loznica je prva ušla u informacioni sistem eZUP kao korisnik i primer dobre prakse i zato apelujem da se i svi drugi organi uprave što pre i bez odlaganja priključe u ovaj sistem, jer postoje svi uslovi da sistem funkcioniše u celoj Srbiji", rekla je Brnabić.

Zahvaljujući primeni novog eZUP izdavanje dokumenata koje je trajalo od 15 do 20 dana sada je moguće završiti za jedan dan, ako je dokumentacija kompletna, navodi se u saopštenju povodom posete Loznici koju je ministarka urpiličila kako bi dobila uvid u tok implementacije tog novog informacionog sistema i pune primene Zakona o opštem upravnom postupku u tom gradu.

Brnabić je dodala da se prilikom pokretanja informacionog sistema eZUP vodilo računa i o zaštita podataka o ličnosti, gde za svaki upit službenik mora imati saglasnost građanina, koja se izjavljuje prilikom podnošenja zahteva.

"Sistem će sukcesivno početi da koristi jedan po jedan organ javne uprave, a do kraja godine bi trebalo da svi organi razmenu podataka vrše korišćenjem ovog sistema", rekla je Brnabić i navela da je sledeći korak da se u saradnji sa MUP završi prenos državljanstva u elektronski oblik, koji će ako se spoji sa elektronskim matičnim knjigama omogućiti stvaranje centralnog registra stanovnika.

Loznica je, kako je rekla, po velikom broju kriterijuma jedna od najefikasnijih, najboljih i najracionalnijih lokalnih samouprava u Srbiji, koja se među prvima prijavila za eZUP softver i završila obuke.

U 2016. godini samo iz matičnih knjiga bilo je izdato preko 3,3 miliona izvoda, a celokupan broj dokumenata iz različitih evidencija prelazi šest miliona. Potencijal uštede za građane samo za izvode iz matičnih knjiga iznosi preko ti miliona sati i 245 miliona dinara godišnje.

Ukupan potencijal ušteda u vremenu procenjuje se na preko šest miliona sati na godišnjem nivou, dodaje se u saopštenju.

Brnabić se sastala sa gradonačelnikom Loznice Vidojem Petrovićem i načelnicom Gradske uprave Milojkom Smiljanić.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.