Brnabić: Izveštaj EK pozitivan, ali se sa delovima ne slažem

Izvor: N1 televizija, 17.Apr.2018, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić: Izveštaj EK pozitivan, ali se sa delovima ne slažem

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da je zadovoljna izveštajem Evropske komisije koji je, prema njenim rečima, pozitivan za Srbiju, ali da ima delova sa kojima se ne slaže, a koji se tiču napretka u oblasti vladavine prava i slobode medija.

Izveštaj Evropske komisije je pozitivan za Srbiju i u najvećem delu odslikava Srbiju kakva danas jeste, a svim svojim prednostima i manama, i svim onim što tek treba da se uradi u budućnosti, navela je Brnabić na zajedničkoj >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << konferenciji za novinare u Vladi Srbije, sa šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem.

Ipak, dodaje i da postoje delovi izveštaja sa kojima se ne slaže, te da će se Vlada Srbije boriti da do juna što bolje predstavi sve ono što je uradila, kako bi se omogućilo otvaranje što više poglavlja u pristupnim pregovorima.

Brnabić je, pre svega, istakla oblast vladavine prava u kojoj je, kako ocenjuje, Srbija postigla bolji napredak nego što je konstatovano u izveštaju. Podseća da je predlog ustavnih amandmana usvojen i poslat na mišljenje Venecijanskoj komisiji, kao i da je usvojena tužilačka strategija za ratne zločine, ali da to nije navedeno u izveštaju, jer se dogodilo nakon februara, odnosno nakon kraja izveštajnog perioda.

Premijerka je Evropskoj komisiji zamerila i da ne primenjuje iste standarde u izradi izveštaja, jer je npr. u izveštaju o Kosovu prepoznat napredak Prištine u osnivanju Zajednice srpskih opština, iako je taj korak usledio mesecima nakon kraja izveštajnog perioda, odnosno tek 4. aprila.

“Dok se za Srbiju traži da se zakoni ne samo usvoje, nego i da se implementiraju, do tada je za Prištinu dovoljno da ima iskazanu nameru (da formira ZSO) da bi se to prepoznalo kao napredak”, istakla je Brnabić.

Kaže i da nije saglasna sa ocenom Evropske komisije da nikakav napredak nije ostvaren u oblasti slobode medija, ističući da i dalje ne razume šta su tačno problemi u toj oblasti, ali da je spremna da i dalje razgovara sa svima onima koji misle da problemi postoje, kako bi se videlo šta može da se uradi povodom toga.

Premijerka Srbije podsetila je i da je u izveštaju konstatovano da je, “bez sumnje”, najveći napredak postignut u ekonomiji, ali ističe da još strukturnih reformi stoji pred Srbijom, i da je to jedan od razloga za postizanje novog aranžmana sa MMF-om.

Takođe je konstatovno da su poboljšani uslovi na tržištui rada, a premijerka je istakla da je cilj Vlade ranije bio da se otvaraju nova radna mesta, dok se sada ide ka cilju da se u perspektivi građanima da izbor tih radnih mesta.

Brnabić je ocenila i da se u oblasti javne uprave ne napreduje dovoljno brzo, i da postoji puno prostora za brži napredak. Važno je, kako je rekla, da administracija bude efikasnija i građanima pruži veći kvalitet javnih usluga, pre svega u školstvu i zdravstvu.

Komentarišući izjavu predsednika Francuske Emanuela Makrona EU ne treba da prima nove članice dok se dublje ne integriše i sprovede reforme, Brnabić je rekla da je njen posao da sprovodi reforme u Srbiji, a da je reforma Unije tema za evropske zvaničnike.

Dodala je ipak da izjava Markona nije u koliziji sa interesima Srbije, jer ukoliko bismo do 2025. implementirali sve reforme za članstvo u EU, više bi nam odgovaralo da postajemo članica jače i bolje integrisane Unije, te da bi nam i danas bilo lakše da je EU jača.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Brnabić zadovoljna Srbijom, zapanjena Kosovom

Izvor: Mondo, 17.Apr.2018

Godišnji izveštaj Evropske komisije je dobar i pozitivan za Srbiju, u najvećem delu oslikava kakva je ona danas sa svim prednostima i manama i navodi poslove koji još predstoje, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić...Foto: Beta/Miloš Miškov..Na zajedničkoj konferenciji za novinare, nakon...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.