Brnabić: Ćuprija ima veliki potencijal za investicije

Izvor: RTS, 04.Apr.2018, 12:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić: Ćuprija ima veliki potencijal za investicije

Predsednica Vlade Ana Brnabić obećala je pomoć Ćupriji u realizaciji kapitalnih projekata i dovođenju novih investitora. Brnabićeva je posetila Visoku medicinsku školu u Ćupriji.
Ćuprija i dalje ima jako veliki potencijal za investiranje i razvijanje malih i srednjih preduzeća, tako da ćemo dolaskom novih investitora smanjiti broj nezaposlenih ne samo u tom mestu već i u Paraćinu i Jagodini, poručila >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Na pitanje novinara da li vlada raspolaže podacima o trenutnom broju nezaposlenih u lokalnim samoupravama, premijerka je kazala da za neke samouprave postoje takvi podaci, a za neke ne.
"Jasno je da u nekim lokalnim samoupravama postoji znatan broj nezaposlenih, ali imamo i one u kojima više nema nezaposlenosti. Tu ćemo, paralelno sa dualnim obrazovanjem, a koje smo uveli zahvaljujući hrabrim i brzim potezima Ministarstva prosvete, morati da otvaramo obrazovne centre", ukazala je premijerka, koja je boravila u radnoj poseti Ćupriji.
Prema njenim rečima, Vlada, kroz saradnju sa nekoliko investitora i privrednom komorom, u ovom trenutku razmišlja u kojim gradovima bi trebalo otvoriti obrazovne centre.
"Razmišljamo u kojim gradovima ćemo otvarati obrazovne centre da bismo brže radili prekvalifikacije, ili da bi visokoobrazovani inženjeri dobili usku stručnu obuku upravo od investitora koji će tek otvarati svoje pogone. Videćete da će se to ostvariti u narednih nekoliko meseci u gradovima širom Srbije", poručila je Brnabićeva.
"Moramo da zadržimo mlade medicinske kadrove"
Premijerka Brnabić obišla je Visoku medicinsku školu strukovnih studija u Ćupriji i poručila da Vlada mnogo ulaže u zdravstvo, kao i u osnaživanje domaćih preduzeća, navodeći da su prioriteti Vlade Srbije izgradnja društva zasnovanog na znanju i unapređenje zdrastvenog sistema Srbije.
Kako je navela, nakon što je završen Klinički centar Niš, u maju bi trebalo da krene rekonstrukcija beogradskog KC, a planiran je i rad u kliničkim centrima Vojvodine i Kragujevca.
Završava se rekonstrukcija i opremanje sedam klinika, uključujući i Tiršovu i izgradnju Tiršove 2, kazala je premijerka.
"Zbog svega toga nam je neophodno da imamo mlade kadrove u medicini i nove generacije doktora, ali i zdravstvenih radnika uopšte, medicinskih sestara i tehničara. Zato su važne škole kao ova u Ćupriji", rekla je ona.
Ona je dodala da će država raditi na poboljšanju infrastrukturnih uslova, kao i na nabavci opreme i obezbeđivanju odgovarajućih plata. "Moramo da zadržimo naše mlade medicinske kadrove u Srbiji", rekla je Brnabićeva.
"Podržati domaću privredu" 
U okviru posete Ćupriji premijerka je posetila i fabriku "Standard Furniture Serbia", primetivši da su važne strane investicije, ali i da je značajno podržati domaću privredu, pre svega mala i srednja preduzeća.
"Prošlu godinu smo završili sa nekih 4,4 miliona evra obrta sa Ikeom", kaže Siniša Trkulja, direktor fabrike. 
Inače, fabrika koju je obišla, godinama je jedan u lancu proizvođača za "Ikeu" i zapošljava 280 radnika, a Brnabićeva je rekla da takvim primerima želimo da pokažemo "da imamo potencijal i da će Vlada Srbije biti tu za njih da im da podršku".
"Da ih bude što više i da one koje već postoje proširuju svoje pogone i zapošljavaju sve veći broj ljudi", poručila je Brnabićeva.
Opština Ćuprija računa na partnerstvo Vlade u kapitalnim projektima poput rekonstrukcije vodovoda, izgradnje atletske dvorane, mosta na Velikoj Moravi...
"Fokusirali smo se samo na velike projekte koje ćemo raditi u narednom periodu i naravno dobili smo apsolutnu podršku koju smo imali i do sada", reako je Ninoslav Erić, predsednik opštine Ćuprija. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.