Brnabić: Bez kulture nema ekonomski jake zemlje

Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Jun.2020, 14:56

Brnabić: Bez kulture nema ekonomski jake zemlje

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je danas u Novom Sadu, gde je predstavljen projekat mreže kulturnih stanica koji je nastao kao rezultat projekta "Novi Sad – Evropska prestonica kulture", da bez kulture i stvaralaštva nema ekonomski jake zemlje.

Brnabić je najavila i novi projekat "Nacionalna prestonica stvaralaštva", u okviru kojeg će svake godine jedan grad ili opština u Srbiji poneti tu titulu i dobiti sredstva za finansiranje kulturnih projekata, ali i drugih >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << oblasti stvaralaštva, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije.

Cilj tog projekta, kako je objasnila, jeste decentralizacija kulture i osnaživanje gradova i opština u Srbiji kroz otvaranje kulturnih stanica i podršku mladima i njihovom stvaralaštvu.

"Ono što je Novi Sad uradio prethodnih godina na promociji grada kao Evropske prestonice mladih i Evropske prestonice kulture dalo nam je vetar u leđa i pokazalo put za celu Srbiju. Svake godine u Srbiji imaćemo jedan grad koji će biti domaća prestonica stvaralaštva, sa najvećim akcentom na mlade i perspektivne umetnike i kreativce", rekla je premijerka.

Ona je navela da će za Nacionalnu prestonicu stvaralaštva moći da konkurišu svi gradovi i opštine osim Beograda i Novog Sada, a da će prva titula biti proglašena 2023. godine.

Krajem godine će, kako je najavila, biti objavljen javni poziv gradovima i opštinama da konkurišu sa konkretnim projektima.

Brnabić je naglasila da modelom kulturnih stanica Novi Sad postavlja nove standarde na kulturnoj sceni Srbije, uz ocenu da bi mrežu kulturnih stanica, kao inovativan i autentičan kulturni model, trebalo primeniti i u drugim gradovima širom Srbije.

Premijerka je istakla da je Vlada Srbije u prethodnom periodu mnogo radila na unapređenju kulturnog života u Srbiji, uz napomenu da je od Evropske razvojne banke uzela kredit od 20 miliona evra za unapređenje infrastrukturnih projekata u oblasti kulture.

Direktor Fondacije "Novi Sad – Evropska prestonica kulture", Nemanja Milenković je rekao da je ta fondacija obećala da će Novi Sad 2021. godine imati tri kulturne stanice u godini titule, ali da će ih biti ukupno osam.

Milenković je naveo da je pandemija koronavirusa pokazala da postoji potreba za otvaranjem većeg broja kulturnih stanica, i dodao da će one biti snažna podrška novosadskim umetnicima.

On je najavio i da će krajem juna biti otvoren konkurs namenjen mladim, aktivnim umetnicima koji su prošli kroz težak period zbog epidemije koronavirusa.

Projekat kulturnih stanica je predstavljen ispred buduće Kulturne stanice OPENS, u nekadašnjem kompleksu "Petar Drapšin", a budućem Kreativnom distriktu za umetnost, kulturu i stvaralaštvo.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Brnabić: Projekti u Novom Sadu vode Srbiju napred, gradonačelnik napravio čudo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jun.2020

Premijerka Ana Brnabić posetila je danas Novi Sad. Ona je u intervjuu za RTV rekla da projekti koji se realizuju u našem gradu su oni koji vode Srbiju napred. Brnabić je govorila o planovima za IT sektor koji je dominantan u Novom Sadu. Nova zgrada "Epic games 3Lateral" i Instituta Biosens neke su...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.