Brnabić: Besmislene mere, nadam se da neće biti kontramera

Izvor: N1 televizija, 21.Nov.2018, 23:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić: Besmislene mere, nadam se da neće biti kontramera

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je veoma teško odgovoriti na "besmislene i nerazumne mere" koje je Priština preduzela prema Srbiji i povećala takse za uvoz robe, navodeći da se nada da neće biti kontramera.

"Nesrećna je ova njihova mera. Kada razgovaramo o CEFTA sporazumu, mi govorimo i o međusobnom priznavanju profesionalnih i akademskih kvalifikacija i protoku ljudi, a ne samo roba i usluga u regionu. Sve sa ciljem da napravimo zajednički ekonomski prostor. Ovakve >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << odluke nas vraćaju u 19. vek", rekla je Brnabić u Novom Sadu.

Ona je na ceremoniji proglašenja Omladinske prestonice Evrope za 2021. godinu rekla da ona ne bi volela da Srbija u ovom trenutku razmišlja o bilo kakvim recipročnim merama.

"Mi želimo da održimo neku saradnju i da se nastavi dijalog sa Prištinom o normalizaciji odnosa. Mislim da ćemo pre svega razgovarati sa našim međunarodnim partnerima o tome da li zaista možemo da računamo na njihovu podršku", kazala je Brnabić.

Dodala je da je već čula izjave visokih predstavnika EU, te da joj te izjave govore da će situacija biti rešena.

"Ovo nije samo nepoštovanje međunarodnih sporazuma, koji se tiču slobodne trgovine, već i ogroman udarac za sve Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji, na njihov životni standard. Ovo je besmislena mera i ja molim još jednom i Pristinu i sve naše partnere da što pre reaguju i da se ovo povuče, te da se vratimo razgovorima", kazala je ona.

Vlada Kosova usvojila je ranije danas odluku o povećanju takse za uvoz robe iz Srbije sa 10 na 100 odsto.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Beograd neće uvoditi kontramere Prištini niti kršiti CEFTA sporazum, jer je "Srbija ozbiljan i pouzdan partner svakome u Evropi".

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.