Brnabić: Ako bude sve kao pre mene...

Izvor: B92, 28.Jun.2017, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić: Ako bude sve kao pre mene...

Posle analize predloženih ministara i kritika šefa Nove stranke Zorana Živkovića, mandatarka Ana Brnabić je odgovorila da “nije korektno vređanje i prozivanje“.

Nekadašnji premijer je rekao da na čelu Vlade Srbije mora da bude neko ko ima maksimalnu političku moć i iskustvo, uz ocenu da Brnabićeva nije to.

Ona je odgovorila rečima da bi bila ponosna ako bi se rezultati dosadašnje Vlade Srbije ponovili i u njenom mandatu, ako bude izabrana za premijerku.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
“Da li smo mogli da imamo boljeg ministra za evropske integracije ako smo od 2014. otvorili 10 poglavlja? Ponosna sam što sam bila deo tog tima”, rekla je Brnabić.

Kada je reč o zdravstvu, Brnabić je navela da je ministar zdravlja Zlatibor Lončar, čovek za koga kaže da je najviše i na najstrašnije načine napadan, radio svoj posao.

"Strašan je podatak da do 2012. godine srpsko zdravstvo nije ispunjavalo ni kriterijume za ocenjivanje na evropskoj listi, a kada smo konačno ispunili, bili smo na začelju. Uprkos svim napadima na Lončara u protekle dve godine, danas je zdravstvo napredovalo 12 mesta, više nije najgore u Evropi, nalazi se ispred osam država EU”, kaže Brnabić.

Govoreći o rezultatima rada, navela je i da je stopa nezaposlenosti mladih 2013. godine bila 39,5 odsto, da je danas jako visoka, ali da iznosi 28,5 odsto, i 11 odsto je manja.

“Ovde se sprdamo i mislimo da je smešno da pričamo o digitalnoj realnosti gde se danas u toj industriji zapošljava mnogo mladih ljudi, njih 10.000, svi su sami napravili svoje poslove”, kaže Brnabić.

Kada je reč o infrastrukturi, Brnabić kaže da je u Srbiji trenutno 8.500 aktivnih gradilišta, a da ih je bilo manje od 500, a odgovarajući na kritike opozicije, ona je rekla da je vlada u 2016. godini samo za vraćanje kamata na stare kredite dala 131,6 milijardi.

“Hajde, vi radite kao vlada, kada vam se ostavi taj fantastičan ambijent”, rekla je Brnabić.

Ta iznos za vraćanje kamata na stare dugove je, kaže, više od svih isplaćenih subvencija iz državnog, pokrajinskog i lokalnog budžeta i nešto manje od ukupnih kapitalnih investicija koje je finansirala država u 2016.

“To je dovoljno da se finansira izgradnja 150 kilometara autoputa godišnje. Ko ume, neka radi u tako jednom fantastičnom ambijentu”, poručila je Brnabić.

Živković je prethodno rekao da premijer može biti samo neko ko je predsednik stranke ili odmah do predsednika.

"Ne postoje uslovi da Ana Brnabić dobro obavlja poslove. Ona nema iskustva u poslovima vršenja dužnosti predsednika vlade. Za taj posao je potrebna politička moć, a ona je nema, priča o tome da je ekspert je takođe besmislena", rekao je Živković i dodao da ne želi da razmišlja o premijeru koji će biti pola Ana Brnabić, a pola ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Živković je naveo da je mislio da će potpredsednica Srpske napredne strane i potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović biti mandatar, jer ona ima sve što Brnabić nema, i političku moć i iskustvo.

Živković je zatražio od Brnabić, ali i ministara Ivice Dačića i Jadranke Joksimović, da objasne kako se saradnja sa Kosovom i Metohijom našla u prvom delu ekspozea "Povezivanje Srbije i sveta".

"Prvo ide put Srbije ka EU, zatim region... i na kraju Kosovo. Kosovo i Metohija je nesumnjivo deo Evrope, ali da se nađe u delu o povezivanju Srbije sa Evropom i svetom je neobjašnjivo. Moguće je da ste povredili Ustav", rekao je Živković.

"Da li je to stav ministra spoljnih poslova, nekoga ko je rođen u Prizrenu... da li je to stav SPS-a, koalicionog partnera...", rekao je Živković.

Lider Nove Srbije rekao je da je digitalizacija kao jedan od najvažnijih delova u izloženom ekspozeu došla najbolje do izražaja na primeru zdravstvenih knjižica, na koje se mesecima čeka, a i to što uz nove mora da se nosi i desetak papira. Prema njegovim rečima, Nebojša Stefanović ne može biti ministar unutrašnjih poslova, zbog sumnje u ispravnost doktorata.

Živković je izrazio nadu da će upravo ta digitalizacija o kojoj Brnabić priča biti iskorišćena i da se istraži njegov doktorat.

Za ministra finansija Dušana Vujovića, Živković je rekao da govori ono što mu kažu, i da kad ponekad izusti nešto što mu lični integritet nalaže, dobije zabranu govora.

"Ministar privrede (Goran Knežević) je čovek snalažljiv - sve mu boje dobro stoje... Daj bože da sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom imamo mirne dane", rekao je Živković i dodao da je neprihvatljivo da ministar bude i Zoran Lončar "čije se ime nalazi u spisima predmeta ubica premijera Zorana Đinđića".

"Đođeviću Zorane, ne znam šta si zgrešio da te neko baci u ministarstvo koje je vodio Vulin, a ti Udovićiću, momče, šta će sve to tebi", rekao je Živković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.