Britni Spirs pred sudom: Otac me je kontrolisao 100.000 odsto, hoću da to stane

Izvor: B92, 24.Jun.2021, 11:37

Britni Spirs pred sudom: "Otac me je kontrolisao 100.000 odsto, hoću da to stane"

,,Samo želim moj život nazad”, izjavila je američka pop zvezda u dugo očekivanom javnom svedočenju.

Američka pop zvezda Britni Spirs osula je žestoku paljbu na sudskom ročištu po ,,nasilnom" starateljstvu koje kontroliše njen život već 13 godina.

Govoreći prvi put pred sudom u parnici, rekla je da ju je njen otac kontrolisao "100.000 odsto" i da želi da se proces okonča.

U razgovoru sa sudijom u Los Anđelesu preko telefona u sredu, pop zvezda >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je izjavila da je "traumatizovana" i da "plače svakog dana".

"Samo želim moj život nazad", izjavila je.

Britni Spirs se u zaprepašćenoj sudnici oslobodila trinaestogodišnje uskraćene frustracije - bujice optužbi, besa i žaljenja, sve isporučeno u monologu, bez daha, da je sutkinja morala da zatraži od nje da uspori.

Pojavila se kao izolovana, izgubljena i usamljena; superzvezda kojom je neumorno manipulisano.

Znali smo da je tražila da se njen slučaj ispostavi direktno sudiji, ali malo ko je mogao predvideti tako mučnu tiradu.

Izneta je porazna kritika starateljskog procesa i motiva mnogih, među kojima su bili i članovi njene porodice, koji je trebalo da brinu o njenoj mentalnoj boli.

Starateljstvo dodeljuje sud za ljude koji nisu sposobni da samostalno donose odluke, poput onih sa demencijom ili mentalnim bolestima.

Starateljstvo Britni Spirs je podeljeno na dva dela - jedno za nju kao osobu, a drugo za njenu imovinu i finansijske poslove.

U pravom sporazumu, Britni nema kontrolu nad finansijama od 2008. godine.

U to vreme je otprilike počela da se ponaša destruktivno posle razvoda od Kevina Federlajna i bitke za starateljstvo nad njihovo dvoje dece.

Pop zvezda se našla na mnogim naslovnicama u seriji javnih incidenata, poput brijanja glave, a dva puta je i primljena u bolnicu.

Izraz #FreeBritney potiče iz 2009. godine, izveštava Njujork Tajms, i pokrenuo ga je sajt obožavalaca koji se protivi ugovoru o starateljstvu.

Učesnici kampanje veruju da je pevačica bila primorana da ostane pod ugovorom.

Oni redovno protestuju pred sudom tokom ročišta.

Takođe su tražili od Bele kuće da prekine ugovor - uručivši peticiju koju je potpisalo desetine hiljada ljudi.

Pošto je Britni Spirs naprasno otkazala prebivalište u Las Vegasu i prijavila se u centar za mentalno zdravlje 2019. godine, navodeći emotivnu uznemirenost zbog očeve bolesti, kampanja je dobila novi značaj.

Kako #FreeBritney pokret, tako i nedavno objavljeni dokumentarac Njujork tajmsa o pevačici obnovili su interesovanje za ovaj slučaj.

Ali pop zvezda nije toliko javno komentarisala borbu za starateljstvo, iako su se članovi njene porodice izjasnili protiv sudskog naloga.

Sudski zapisi iz 2019, kada je poslednji put govorila na sudu, nikada nisu objavljeni javno.

U onlajn svetu, zvezda se često predstavljala kao optimistična i uzdržavala se od komentarisanja slučaja.

Međutim, iz Njujork Tajmsa su ove nedelje rekli da su pribavili poverljiva sudska dokumenta koja pokazuju da se pevačica protivi tim ograničenjima od 2014. godine.

U aprilu je pop zvezda zatražila da se sudu obrati preko njenog advokata kojeg je dodelio sud.

Prethodno je takođe preko advokata nagovestila da ne želi da njen otac učestvuje u vođenju njene karijere i da ne bi ponovo nastupala ako tako ostane.

Od njenog pojavljivanja na sudu, više poznatih ličnosti joj je uputilo poruke podrške.

Pop zvezda Džastin Timberlejk, njen dečko iz devedesetih, objavio je niz tvitova, pozivajući ljude da stanu uz nju.

"Posle onoga što smo videli dana, svi bismo u ovom trenutku trebalo da podržimo Britni.

"Bez obzira na našu lepu i ružnu prošlost i bez obzira koliko je to davno bilo... ono što joj se događa jednostavno nije u redu", tvitovao je pevač.

Timberlejk se ranije ove godine javno izvinio Spirs posle dokumentarca Njujork Tajmsa navodeći da se prema njoj odnosi s nepoštovanjem govoreći o njihovom seksualnom životu na radiju.

Trenutni dečko pevačice - lični trener i glumac Sem Ašgari, objavio je sliku na Instagramu na kojoj nosi majicu "Oslobodite Britni".

Pevačica Maraja Keri je tvitovala: "Volimo te Britni!!! Ostani jaka."

Rous Makgauan, glumica i aktivistkinja pokreta MeToo napisala je na Tviteru da Spirs ima svako pravo da bude besna.

"Kako biste se vi osećali da vam je život ukraden, seciran, ismevan?

"Molim se da živi vaš život pod njenim uslovima. PRESTANITE DA KONTROLIŠTETE ŽENE", dodala je.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.