Britanskim vojnicima suđenje za zločine u Iraku?

Izvor: B92, 02.Jan.2016, 19:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanskim vojnicima suđenje za zločine u Iraku?

London -- Britanskim vojnicima možda će biti suđeno za navodno počinjene zločine u Iraku među kojima je i ubistvo.

To je izjavio šef vladine jedinice koja istražuje navodna mučenja i nezakonita ubistva Mark Varvik.

Varvik, bivši policijski detektiv koji je na čelu britanskog tima za istrage u Iraku, rekao je u intervjuu za "Indipendent" da veruje da bi bilo dovoljno dokaza da se opravda podnošenje krivičnih prijava.

Postoje ozbiljne optužbe koje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ispitujemo u okviru istraga, koje uključuju ubistvo, rekao je on dodajući da veruje da postoji dovoljan dokaz da se pokrenu slučajevi pred britanskim tužilaštvom koje bi ih gonilo i podiglo optužnice.

Portparol britanskog Ministarstva odbrane saopštio je da se sve optužbe za zlostavljanje i nezakonita ubistva shvataju "krajnje ozbiljno".

Istražni tim (Ihat) je osnovalo Ministarstvo odbrane 2010. godine, prijavljeno je više od 1.500 slučajeva u vazi sa navodnim žrtavama lošeg tretmana i nezakonitog ubijanja, navodi se na sajtu britanske vlade.

Očekuje se da će tim završiti svoje istrage do kraja 2019. godine.

"Tokom narednih 12 do 18 meseci, pogledaćemo sve slučajeve kako bismo bolje razumeli celu sliku i mislim da onda možemo reći da li 2019. izgleda realno", poručio je Varvik.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Britanskim vojnicima će biti suđeno za zločine u Iraku?

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Jan.2016

Britanskim vojnicima možda će biti suđeno za navodno počinjene zločine u Iraku među kojima je i ubistvo, izjavio je danas šef vladine jedinice koja istražuje navodna mučenja i nezakonita ubistva Mark Varvik...Varvik, bivši policijski detektiv koji je na čelu britanskog tima za istrage u Iraku,...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.