Britanski poslanik izvređao Van Rompeja

Izvor: Blic, 24.Feb.2010, 21:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanski poslanik izvređao Van Rompeja

Predsednik Evropske unije Herman Van Rompej naišao je danas na neprijatan doček prilikom prvog pojavljivanja pred Evropskim parlamentom, kada ga je britanski evroskeptik Najdžel Faradž nazvao beznačajnom osobom bez harizme.

"Ne želim da budem prost, ali vi imate harizmu snuždenog dronjavca i izgled nižerazrednog bankarskog službenika", rekao je Faradž, poslanik britanske Stranke za nezavisnost.

Ostali poslanici burno su negodovali, ali je Faradž nastavio. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

"Ko ste vi? Nikada nisam čuo za vas, niko u Evropi nije čuo za vas", rekao je on.

Faradž je dodao da ima utisak da je Van Rompej "kompetentan, sposoban i opasan" i da ne sumnja u njegovu nameru da bude "tihi ubica evropske demokratije i evropskih nacionalnih država".

On je dodao da je, od kada je Van Rompej stupio na dužnost u decembru, Grčka "postala protektorat" zbog nametnutih finansijskih kontrola.

"Čini se da vi osećate gnušanje prema konceptu postojanja nacionalnih država. Možda je to zato što dolazite iz Belgije, koja i sama nije baš neka država", rekao je britanski poslanik.

Lider socijalista u Evropskom parlamentu Martin Šulc nazvao je ovakav nastup "neprihvatljivim" i zatražio Faradžovu ostavku. Predsednik Evropskog parlamenta Jerži Buzek saglasan je da je ovakav napad na ličnost neprimeren.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.