Britanski državljanin pušten iz Gvantanama

Izvor: VOA, 30.Okt.2015, 21:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanski državljanin pušten iz Gvantanama

Poslednji britanski državljanin u američkom zatvoru u zalivu Gvantanamo na Kubi, Šaker Amer, oslobođen je posle 13 godina, saopštila je britanska vlada.

Amer je poreklom Saudijac oženjen Britankom. Protiv njega nikada nije podignuta optužnica.

Američke vlasti su odobrile da on bude pušten na slobodu 2007. godine, ali to se nije tada dogodilo. Amer je pritvoren 2001. pod optužbom da je predvodio jedinicu talibanskih boraca i sastajao se sa bivšim liderom al-Kaide, >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << Osamom bin Ladenom.

Amer je tvrdio da je u Avganistanu bio u poseti svojoj porodici i da je radio kao dobrovoljac za jednu islamsku dobrotvornu organizaciju. Njegovi advokati navode da je bio izložen torturi u zatvoru.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.