Britanski ambasador, nakon procurelih mejlova o Trampu, podneo ostavku

Izvor: B92, 10.Jul.2019, 13:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanski ambasador, nakon procurelih mejlova o Trampu, podneo ostavku

London -- Britanski ambasador u SAD koji je zbog komentara o Trampu "digao dosta prašine" u odnosima dve zemlje, podneo je ostavku, javlja BBC.

Britanski ambasador u SAD Kim Derok ocenio je, u procurelim mejlovima, da je administracija predsednika Donalda Trampa nesposobna i disfunkcionalna.

Derok je ocenio da je mala verovatnoća da će se poboljšati, otkrivaju diplomatske depeše koje su u nedelju procurile u javnost. Dokumenta koja je objavio "Mejl on Sandej" sadrže >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << veoma kritične komentare ambasadora Deroka o trenutnom stanju Trampove administracije i pružaju redak uvid u to kako neki visoki britanski diplomata gleda na vladu najbližeg saveznika svoje zemlje.

"Ne verujemo baš da će ova administracija postati suštinski normalnija, manje disfunkcionalna, manje nepredvidiva, manje podeljena, manje diplomatski nespretna i nesposobna", napisao je Derok u jednom od nizu procurelih dokumenata koji se odnose na period od 2017. do danas.

U dokumentima se takođe Trampova politika o Iranu ocenjuje kao "nekoherentna i haotična". Derok navodi i da sumnja u to da će Bela kuća "ikad izgledati kompetentno".

U svojoj ostavci ambasador je, između ostalog, napisao da je sada, nakon objavljivanja tajnih depeša, postalo nemoguće obavljati posao ambasadora, pogotovo štpo su odmah krenule spekulacije i nagađanja o njegovoj poziciji i o tome koliko će ostati na poziciji ambasadora.

Odluku o ostavci Deroka potvrdilo je britansko ministarstvo spoljnih poslova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.