Britanski Miror: Srbi uzimaju olako svoju zemlju, iako joj se stranci dive!

Izvor: Press, 13.Mar.2014, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanski "Miror": Srbi uzimaju olako svoju zemlju, iako joj se stranci dive!

Čini se da loša situacija u zemlji utiče na to da Srbi zaboravljaju koliko ova zemlja lepote i divote ima. Shodno tome, čak i stranci nas vide neuporedivo lepše nego mi sami sebe, vole našu zemlju i narod i o Srbiji pišu najlepše reči.
Martin Njuman, novinar čuvenog britanskog "Mirora", napisao je reportažu o našoj zemlji, navodeći da je to jedna od najbolje čuvanih turističkih tajni Evrope. Svoj put kroz Srbiju su započeli u manastiru Pustinja, iz 17. veka, navodeći da je mesto najbliže pojmu "religijskog utočišta", koje se može pronaći na svetu.
U iskonskoj tišini je pokucao na drvena vrata, dok je zvuk odjekivao poput gonga. Vrata su bila otključana, pa im je na našem jeziku uputio jedno "Izvinite". Put su nastavili do Drine, na spuštanje raftingom do Bajine Bašte.

Svetski poznata kućica na kamenu na Drini je kao turistička atrakcija ponos ovog kraja, ali kako smatra Njuman, kao i mnoge druge stvari koje je otrkio, Srbi uzimaju zdravo za gotovo, dok im se stranci dive.
Nije zaboravljena ni bogata srpska kuhinja, gde je izdvojio ćevapčiće, ali i zdravu hranu koja je potpuno ogranska. Noć su proveli u udobnoj planinskoj kolibi na Zlatiboru gde su pili rakiju, koja bi "i slona ošamutila". Ujutru se zaputili Šagranskom osmicom do Drvengrada i uveče se vratili u Beograd, gde su došli da provere čuveni noćni život u našoj prestonici.

Reportažu o glavnom gradu započinje preporukom za ručak na nekom od brojnih restorana na vodi duž obale Save. Kako dalje navodi, vredi posetiti Hram Svetog Save i Kalemegdansku tvrđavu, ali i Kuću cveća.
Njuman je primetio i da zgrade Beograda propadaju zbog zanemarivanja, ali da imaju određeni rustični šarm. Na ulicama je primetio i da se veoma visoko kotiraju hrana i moda.

Smešten u hotelu "Metropolis Palas", jutro su započeli "najboljim doručkom sačinjenim od bogatog izbora kolača i slatkiša, koji su odraz uticaja Otomanskog carstva".
Britanskog novinara je iznenađen kako Beograđani imaju smisao za modu, uprkos tome što je prosečna plata oko 380 evra. Reportažu zaključuje instrukcijama kako doći do Srbije, uz zaključak da je Beograd sasvim formirana destinacija, dok izvan grada postoje znaci buđenja turizma, gde je Srbija prigrlila svoja prirodna blaga i beskrajnu druželjubivost naroda.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.