Britanski Indipendent:  Austrougarska vojska ubijala civile uz pesmu Svi Srbi moraju da umru!

Izvor: Kurir, 11.Apr.2014, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanski Indipendent: Austrougarska vojska ubijala civile uz pesmu Svi Srbi moraju da umru!

Britanski „Indipendent“ objavio je članak Tonija Petersona, pod naslovom „Austrougarska vojska ubija civile u Srbiji“, a sve u okviru jednog seta od sto tekstova na temu Prvog svetskog rata – „Istorija Prvog svetskog rata u sto slika“. Članak o Srbiji je peti u nizu osvrta na događaje iz Prvog svetskog rata. Takav „projekat“, vezan za stogodišnjicu Prvog svetskog rata, „Indipendent“ je započeo 3. aprila.

Svaka iluzija o „romantičnom ratu“ naglo je nestala >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << kada je Austrougarska napala Srbiju. Ogromna sila naišla je na neočekivano jak otpor, čime je pokrenut jedan ciklus neviđenih zločina, piše Paterson.

Paterson kaže da ga je šokirala crno-bela fotografija, koja je snimljena krajem leta 1914. godine. Na prilazima jednom srpskom selu, samo nekoliko dana po ulasku ogromne Austrougarske sile u Srbiju, vide se Srbi u civilnoj odeći, privezani za stubove: bili su najverovatnije već mrtvi ili su čekali egzekuciju.

Postoje i druge fotografije. Na jednoj od njih vide se tri žene u živopisnim seoskim kostimima i četiri čoveka u tamnim odelima kako bespomoćno vise na drvenim stubovima napravljenim u obliku krsta; lica su im prekrivena belim povezima, dok okolo stoje austrougarski vojnici, sa puškama u rukama. Na trećoj fotografiji, civili, takođe s povezima preko očiju, kleče u polukrugu, svi vezani za male stubove, dok ih streljački stroj uzima na nišan.

Takve snimke, najverovatnije, napravili su austrougarski vojnici, zaključuje Paterson. One nam daju samo površni uvid u užas koji su doživeli civili gotovo neposredno po napadu Austrougarske na Srbiju 12. avgusta 1914.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.