Britanska kraljevska porodica i finansije: Kralj Čarls preusmerava nenadane prihode na javno dobro“

Izvor: B92, 19.Jan.2023, 17:33

Britanska kraljevska porodica i finansije: Kralj Čarls preusmerava nenadane prihode na "javno dobro“

Kralj želi da se dodatni profit od milijardu funti godišnje od vetroparkova iskoristi za ,,javno dobro”, a ne za kraljevsku porodicu.

Kralj Čarls Treći je zatražio da se dodatni profit u iznosu od milijardu funti godišnje od vetrogeneratora u priobalju sa poseda Kraljevskog imanja (Crown Estate) iskoristi za "šire javno dobro", a ne za kraljevsku porodicu.

Grant suverena (The Sovereign Grant), koji služi za plaćanje tekućih troškova putovanja, osoblja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i održavanja kraljevskih palata, trenutno se zasniva na 25 odsto profita Kraljevskog imanja.

Taj profit će se značajno povećati naplatama od šest novih vetroparkova.

Kralj Čarls predlaže da se smanji kraljevski deo od ove velike zarade.

To bi značilo da bi veći deo takvog uvećanog profita zadržao Trezor za javnu potrošnju.

U božićnom obraćanju, kralj Čarls je posebno istakao pritiske krize troškova života - i deluje da preduzima mere kako bi izbegao nezgodan porast prihoda za suverenski grant.

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.