Britanka koja je zadužila Srbiju

Izvor: RTS, 24.Apr.2013, 20:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanka koja je zadužila Srbiju

Predstavljena knjiga "Naš brat", britanske autorke Luiz Miler o životu Flore Sends, jedine žene iz Zapadne Evrope koja je učestvovala kao vojnik u srpskoj vojsci u Prvom svetskom ratu, i govori o časti, vrlini i borbi za ženska prava. Flora Sends na emotivan način povezala Srbiju i Veliku Britaniju, rekao britanski ambasador Majkl Devenport.

Izdavačka kuća "Laguna" predstavila je, u rezidenciji britanskog ambasadora, vrednu knjigu Luiz Miler "Naš brat" o životu Flore >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Sends, jedine strankinje koja je služila kao vojnik u srpskoj vojsci za vreme Prvog svetskog rata.

Predstavljajući knjigu, britanski ambasador Majkl Devenport ocenio je da je Flora Sends, koju je opisao kao hrabru i živopisnu ženu, na emotivan način povezala Srbiju i Veliku Britaniju.

"Ovo nije samo još jedna ratna bigrafija. 'Naš brat' je priča o jedinoj Britanki koja je aktivno doprinela na vojnom polju i dobila najviše srpsko vojno priznanje - Karađorđevu zvezdu", rekao je Devenport.

"Posebnu vrednost ove knjige vidim u tome da se približavamo obeležavanju 100-godišnjice Prvog svetskog rata. Ova knjiga govori o zanimljivim, herojskim događajima naše zajedničke prošlosti o kojoj na žalost ne znamo dovoljno", naveo je ambasador.

Milerova, koja se dugo bavi temom žena iz Britanije koje su boravile u Srbiji za vreme Prvog svetskog rata, rekla je da "Naš brat" nije samo priča o Flori Sends, već i o istoriji Srbije.

Ona je kazala da je, istražujući za knjigu, naučila da istorija Srbije sa svojim nijansama sive, usponima i padovima često nije onakva kakva se čini na prvi pogled.

Flora je iskusila uspone i padove u Srbiji, gde je najpre radila kao bolničarka, preživela tifus i špansku groznicu, bila ranjena, dobila Karađorđevu zvezdu i gde je 1941. kao rezervni oficir srpske vojske sa 65 godina ponovo otišla u rat, rekla je Miler.

Ona je jedna od stotina Britanki koje su u Srbiji iskusile istinsku slobodu da budu ono što jesu i što su želele, da budu jednake sa muškarcima i rade kao hirurzi, vozači, budu vojnici, rekla je Milerova i dodala da su im ti trenuci, iako puni opasnosti, bili najsrećiji u životu i na taj način su veze Srbije i Britanije stvorene i osnažene.

Istoričar Slobodan G. Marković je podsetio da je prošle godine obeleženo 175 godina srpsko-britanskih odnosa, što je duga istorija koja podrazumeva uspone i padove, ali je period 1914-1918. predstavljao jedan od vrhunaca prijateljstva dve zemlje.

Marković je ocenio da je "Naš brat" (kako su Floru Sends nazivali srpski vojnici) knjiga o časti, vrlini i borbi za ženska prava.

Sends je dolazila iz tradicije u kojoj je vojni poziv izuzetno cenjen i sama je želela da se u njemu oproba ali su je u tome sprečavale norme vremena i u tom smislu je ovo knjiga o časti, rekao je Marković.

Flora Sends se kretala u krugovima koji su se zalagali za prava žena, a mnoge te žene su takođe došle u Srbiju i aktivno učestvovale u ratnim naporima. Flora je bila prva žena iz zapadne Evrope koja je učestvovala u ratu kao vojnik, prva žena vojnik koja je ispalila metak i postala najpre podoficir a potom i oficir srpske fojske.

Ona je, rekao je Marković, za srpske vojnike bila Britanija i davala im je snagu da izdrže.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.