Izvor: Blic, 17.Jul.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanija ratifikovala Lisabonski sporazum

Velika Britanija je danas i formalno okončala proces ratifikovanja Lisabonskog sporazuma, koji je prethodno odobren u oba doma britanskog parlamenta i potvrdila ga je britanska kraljica, saopštio je britanski Forin ofis.



Svi koraci za finalnu ratifikaciju su obavljeni i dokumenta su odneta na čuvanje u Rim, gde je 1957. godine potpisan Rimski sporazum, kojim je osnovana Evropska ekonomska zajednica, prethodnica današnje Evropske unije. Oba doma britanskog parlamenta, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kao i britanska kraljica Elizabeta II, odobrili su ranije Lisabonski sporazum, podsetila je DPA.

Britanija je spadala u onu grupu članica EU za koje se sumnjalo da će ratifikovati Sporazum, a nakon odbacivanja ovog dokumenta na referendumu u Irskoj 12. juna, učestali su bili zahtevi "evroskeptika" da se i u Britaniji održi referendum o ovom pitanju.

Lisabonski sporazum, koji mora da odobri svih 27 članica EU kako bi stupio na snagu, predviđa reformu evropskih institucija, duži mandat njenom predsedniku, veća ovlašćenja komesara za spoljne poslove, više demokratičnosti u donošenju odluka i veću ulogu evropskog i nacionalnih parlamenata.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.