Britanija organizuje sutra dodatni let za evakuaciju iz Sudana

Izvor: B92, 30.Apr.2023, 22:19

Britanija organizuje sutra dodatni let za evakuaciju iz Sudana

Velika Britanija će sutra izvesti dodatni let za evakuaciju britanskih državljana koji su još uvek zarobljeni u Sudanu.

Oni koji ispunjavaju uslove moraće da putuju u priobalni grad Port Sudan, 500 milja od prestonice Kartuma odakle su poleteli prethodni avioni.

U tom gradu, kako prenosi Bi-Bi-Si, britanske bezbednosne službe su uspostavile ograničeno diplomatsko prisustvo. Britanija je do sada na 23 leta prevezla 2.122 britanskih državljana i osoblja Nacionalne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zdravstene službe (NHS) sa radnim dozvolama u Velikoj Britaniji.

U odvojenoj operaciji nekoliko dana ranije vojnici specijalnih snaga evakuisali su britanske diplomate iz Kartuma nakon što su izbile borbe oko ambasade. Tokom vikenda prijavljeni su vazdušni napadi i borbe uprkos prekidu vatre između rivalskih vojnih frakcija.

Desetine hiljada ljudi pobeglo je iz zemlje otkako su borbe zahvatile zemlju pre više od dve nedelje. Najteže borbe sudanske vojske i snaga za brzu podršku (RSF), paravojne grupe koja se bori za kontrolu nad zemljom, vode se u glavnom gradu Kartumu.

Sudanska vojska saopštila je danas da pokreće novu veliku ofanzivu na položaje RSF-a u Kartumu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.