Britanija i Kipar - vodeći svetski centri za pranje novca

Izvor: Blic, 02.Nov.2011, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanija i Kipar - vodeći svetski centri za pranje novca

Velika Britanija i Kipar su vodeći svetski centri za pranje novca, pokazao je najnoviji izveštaj Svetske banke.

Analizirajući 150 slučajeva korupcije na visokom nivou, banka je otkrila da 172 firme koje su u njih bile uključene imaju sedište u Velikoj Britaniji i britanskim prekomorskim teritorijima - Bermudima, Britanskim Devičanskim Ostrvima, Kajmanskim ostrvima, ostrvima Men i Džersi.

U pranju novca vrlo zastupljene destinacije su i Kipar, sa 11 firmi, Lihtenštajn >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sa 28 i Švajcarska sa sedam, prenele su agencije.

Istraživanje, koje je obuhvatilo i traganje za prljavim bankarskim računima, otkrilo je da ih najviše ima u Velikoj Britaniji, Džersiju, Švajcarskoj, Lihtenštajnu i na Kipru.

U poslovima pranje novca pojavljuju se investicione firme nejasnog porekla, vezane za osnivanje fiktivnih adresa u ofšor centrima.

One često samo pozajmljuju svoje ime, ne znajući nekad za koga rade, pokazalo je istraživanje.

Na Britanskim Devičanskim Ostrvima, koja imaju 25.000 stanovnika i 500.000 registrovanih međunarodnih firmi, osnivanje preduzeća košta 1.950 dolara. U

proseku, u ovom poreskom raju godišnje se otvori 70.000 novih firmi.

Autor istraživanja, nigerijski ministar Ngozi Okonjo-Iveala, naveo je da se za korupciju, prema procenama, godišnje potroši najmanje 40 milijardi dolara.

On je objasnio da se sredstva namenjena školama, zdravstvu i infrastrukturi u najnerazvijenijim svetskim privredama preusmeravaju u svetske finansijske centre i poreske oaze.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Britanija i Kipar vodeći centri za pranje novca

Izvor: Radio 021, 02.Nov.2011

  Velika Britanija i Kipar su vodeći svetski centri za pranje novca, pokazao je najnoviji izveštaj Svetske banke.

Nastavak na Radio 021...

Velika Britanija i Kipar svetski centri za pranje novca

Izvor: GdeInvestirati.com, 03.Nov.2011, 16:45

Prema najnovijem izveštaju Svetske banke, Velika Britanija i Kipar su vodeći svetski centri za pranje novca. Opširnije..

Nastavak na GdeInvestirati.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.