Izvor: B92, 22.Feb.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanija: Stroži uslovi za strance

London -- Broj radnih dozvola za državljane zemalja koje nisu članice Evropske unije, a žele da se nasele u Velikoj Britaniji biće smanjen od sledeće nedelje.

To je pokušaj britanske vlade da, u uslovima ekonomske krize, stvori veći broj slobodnih radnih mesta za britanske radnike, objavila je britanska štampa.

Prema pisanju londonskog "Dejli telegrafa", poslodavci će ubuduće, pre nego što im bude dozvoljeno da poslove ponude strancima, morati da ih neko vreme >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oglašavaju u lokalnim centrima za zapošljavanje širom zemlje.

Biće uvedeni i znatno strožiji kriterijumi za visokokvalifikovane useljenike, čime bi trebalo da bude znatno redukovan broj onih koji u Britaniju dolaze da žive bez prethodno osiguranog zaposlenja.

Pretpostavlja se da će smanjenje ukupnog broja stranih državljana koji se doseljavaju na britansko ostrvo, uvođenjem novih mera, premašiti ranije planiranu redukciju od 12 odsto.

"Dejli telegraf" navodi da se, prema najnovijim vladinim podacima, broj stranaca koji žive i rade u Britaniji udvostručio tokom vladavine laburista i da sada iznosi nešto ispod četiri miliona (samo prošle godine u zemlju ih je došlo više od 150.000).

To znači da je svaki sedmi zaposleni u Velikoj Britaniji - stranac.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.