Britanci testirali svemirski penetrator

Izvor: Blic, 14.Jul.2013, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanci testirali "svemirski penetrator"

Britanski inženjeri su testirali novi projektil za koji veruju da će se koristiti u istraživanju Solarnog sistema. Čelični penetrator je ispaljen na kocku od leda težine 10 tona koja je simulirala površinu Jupiterovog meseca Evrope. Penetrator se kretao brzinom od 340m/s

I zabio se u kocku leda tešku 10 tona

Projektil od 20 kg je udario ledeni blok brzinom od 340m/s i rapidno je usporio, ali su njegova struktura i unutrašnje komponente ostali netaknuti.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />Naučnici kažu da bi ova naprava bila najjeftiniji način za slanje instrumenata na druge planete poput Marsa.

"Eksperiment je bio vrlo uspešan jer je ulazna brzina bila veća od očekivane, a svi sistemi koje smo do sada proverili su preživeli", saopštila je Mari-Kler Perkinson, industrijski vođa projekta.

"Svemirski penetrator" se već 10 godina razvija, a prvobitno je bio predložen za britansku lunarnu misiju "Munlajt".

"Penetratori imaju nekoliko prednosti u odnosu na letelice koje sporo sleću. Oni vam omogućavaju da odmah prodrete u unutrašnjost terena bez potrebe za bušenjem i istražite materijale."

Sledeća faza razvoja ovog projektila su njegove baterije i komunikacija.

Penetrator će imati snage da radi tek nekoliko nedelja kada sleti, pa je ključno da se sve informacije sa njega uspešno pošalju na Zemlju, a njegovi kreatori veruju da će do kraja ove decenije imati spreman proizvod.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Britanci testirali "svemirski penetrator"

Izvor: Dzungla.org, 14.Jul.2013

Britanski inženjeri su testirali novi projektil za koji veruju da će se koristiti u istraživanju Solarnog sistema. Čelični penetrator je ispaljen na kocku od leda težine 10 tona koja je simulirala površinu Jupiterovog meseca Evrope.. OpširnijeBlic

Nastavak na Dzungla.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.