Britanci šalju prototip: Čelendžer 3 stiže u Nemačku FOTO

Izvor: B92, 22.Feb.2024, 12:49

Britanci šalju prototip: Čelendžer 3 stiže u Nemačku FOTO

Britanska vojska poslala je u Nemačku prvi pretproizvodni model svog novog glavnog borbenog tenka Čelendžer 3 na ispitivanje.

Odeljenje za nabavku Ministarstva odbrane Ujedinjenog Kraljevstva (MoD) podelilo je fotografije prototipa koji silazi sa proizvodne linije u "Rheinmetall BAE Sistems Land" (RBSL) u Telfordu.

Kako se navodi u saopštenju, performanse prototipa Čelendžer 3 će biti detaljno procenjene u operativnim uslovima kako bi se osiguralo da ispunjava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << standarde Britanske vojske.

Sve prikupljene povratne informacije biće korišćene za usavršavanje dizajna tenka pre nego što RBS proizvede još 140 vozila za britansku vojsku.

Ako sve prođe kako treba, očekuje se da će Ćelendžer 3 postići početnu operativnu sposobnost do 2027. i biti potpuno operativan 2030. godine.

Na odluku Velike Britanije da pošalje svoj novi glavni borbeni tenk u Nemačku na ispitivanje mogla je uticati bogata istorija proizvodnje tenkova u Berlinu i sofisticirani poligon za testiranje.

Evropska nacija takođe ima raznolik teren, od ravnica do brdovitih regiona, što pruža pogodno okruženje za testiranje.

Pored toga, transport tenkova u Nemačku na testiranje je isplativiji od slanja na druge lokacije.

Osim Čelendžera 3, Nemačka je poligon za glavni borbeni tenk Leopard 2A7V.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.