Britanci prete upadom u ambasadu Ekvadora zbog Asanža

Izvor: Kurir, 16.Avg.2012, 11:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanci prete upadom u ambasadu Ekvadora zbog Asanža

Ekvador najenergičnije odbacuje eksplicitnu pretnju Britanaca

KITO - Ekvador je kritikovao pretnju britanskih vlasti da će napasti ambasadu te zemlje u Londonu, pred današnju odluku Kita o zahtevu za politički azil osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža, koji se dva meseca skriva u toj ambasadi.

"Danas (u sredu) smo od Velike Britanije dobili otvorenu pretnju da bi naša ambasada u Londonu mogla da bude napadnuta ako joj Ekvador ne preda Džulijana >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Asanža", kazao je na konferenciji za novinare u Kitu šef ekvadorske diplomatije Rikardo Patino.

"Ekvador najenergičnije odbacuje eksplicitnu pretnju" Britanaca, naveo je Patino, prenose svetske agencije.

Ekvadorski ministar je, takođe, najavio da će njegova zemlja odluku o Asanžovom zahtevu za dobijanje političkog azila saopštiti danas u 14 sati po srednjeevropskom vremenu.

U saopštenju, Vikiliks je kritikovao "neprikladnu" pretnju Londona i "ugrožavanje prava onih koji traže azil".

Britanski sud odobrio je Asanžovo izručenje Švedskoj, gde je optužen za silovanje.

Britansko ministarstvo spoljnih poslova ponovilo je u sredu da je ta zemlja "odlučna" da izruči Asanža.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.