Britanci nudili državljanstvo vrhunskom strelcu srpske Žandarmerije

Izvor: Blic, 25.Jun.2012, 22:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanci nudili državljanstvo vrhunskom strelcu srpske Žandarmerije

Nekadašnji advokat, Branislav Raketić danas je pukovnik, zaposlen u Žandarmeriji kao instruktor i vođa je naše ekipe u praktičnom streljaštvu, koja je u proteklih deset godina, na prvenstvima skoro svih evropskih zemalja, kupovima i drugim takmičenjima osvojila više od hiljadu medalja.

Iako naša ekipa vežba na improvizovanim poligonima, to je nije omelo da na domaćem terenu pobede Nemce, i to pet puta.

Zbog toga su Nemci tražili da dođu u Srbiju i vide kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se srpski tim priprema. Na takmičenjima iza njih su ostali i pripadnici britanskog SAS-a, ruskih “Alfi”. Poslednji uspeh ovog tima bilo je prvo mesto osvojeno 17. juna na otvorenom prvenstvu Češke.

U ekipi su pored Raketića, Igor Janković, njegov prezimenjak Goran, a najmlađi član je Nikola Mihailović. Osvojili su i prva mesta u pojedinačnim konkurencijama.

- Svi smo pripadnici Žandarmerije, ali na takmičenjima predstavljamo Srbiju. Pored Češke aktuelni prvaci smo i Grčke, Austrije, Mađarske, Nemačke, Italije, Velike Britanije - napominje Raketić koji je 2010. bio prvak sveta u toj sportskoj disciplini.

Englezi su Raketiću nudili državljanstvo da bi branio njihove boje. Italijani su mu dodelili titulu eksperta za pištolj, a tamošnji stručni časopis „Armi e Tiro” (Oružje i pucanje) je na tri stranice objavio reportažu o uspehu srpske ekipe na međunarodnom prvenstvu Italije.

Pored toga, Raketić, koji je sedmostruki prvak Grčke u praktičnom streljaštvu, od tamošnjeg saveza je dobio Olimpija medalju za najboljeg stranca strelca.

I ostali članovi ekipe nosioci su brojnih zlatnih medalja na takmičenjima, a pored toga su svestrani sportisti i uspešni i u maratonu, ronjenju, padobranstvu.

- Za sada nemamo samo zlato sa svetskog ekipnog prvenstva jer to takmičenje do sada nije ni organizovano. Ipak, u septembru će to takmičenje biti održano u Debrecinu i nastupiće više od 700 takmičenja. Prvi put rival će nam biti US Army i očekujem da ih pobedimo - optimista je Raketić, koji je pre rada u Žandarmeriji pet godina radio kao advokat.

Podrška od vrha MUP

- Uspesi nisu samo naši, već Žandarmerije, srpske policije, države Srbije. Ne bi postigli sve to što smo postigli da nemamo podršku komandanta Žandarmerije Bratislava Dikića, kao i celog rukovodstva MUP-a. Pored njih podršku nam pruža i “Farmakom” koji nam obezbeđuje puške i municiju za pripreme i takmičenja - napominje pukovnik Raketić.

Životne situacije

Takmičenje u praktičnom streljaštvu je najsličnije realnim situacijama. Naime, takmičari moraju da budu spremni da prebrode stres i uspešno i brzo reaguju u situaciji kao što je vatreni obračun na ulici ili talačka situacija.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.