Brezovica: Kolektivni centri ponovo bez struje

Izvor: Vesti-online.com, 13.Jun.2018, 12:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brezovica: Kolektivni centri ponovo bez struje

Srbi koji žive u kolektivnim centrima na Brezovici, ponovo su bez struje i to već 15 dana. Konačno rešavanje njihovog stambenog pitanja, kako kažu, očekuje se u oktobru, a ovo je najmanje 30-i put da im je od dolaska 1999. isključena struja.

Služba za distribuciju električne energije na Kosovu (KEDS) uvek ih je bez elektrilčne energije ostavljala ili usred zime kada je Brezovica u dubokom snegu ili usred leta, kada su izuzetno visoke temperature, pa meštani nekadašnjeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << hotela Junior uopšte ne veruju da je to slučajno.

- Ovo je namerna provokacija da nam otežaju još to malo što smo ovde. Znaju da nam se završavaju stanovi krajem oktobra. I sve vreme nam naplaćuju industrijsku struju, kao da smo hoteli, a ne kolektivni centri - kaže za "Vesti" Milan Janjić, raseljen iz Urošavca.

Ovoga puta, kako dodaje, dug za sve kolektivne centre KEDS je procenio na 50.000 evra i reč je o starom dugu.

- Iz opštine su rekli da će nam pomoći preko ministarstva za povratak i zajednice, ali od toga još ništa. Takođe, još niko nije došao da nas vidi i da nas obiđe. Prošle godine su nam u isto ovo vreme isključili struju, a rečeno je da će ministarstvo preuzeti sve obaveze - ističe Janjić.

Kako podvlači, uslovi za život iz dana u dan, postaju sve nepodnošljiviji, zbog velikih vrućina i činjenice da ništa od električnih uređaja po njihovim sobama ne radi.

- Iz zamrzivača i frižidera, malo stvari koje smo imali, smo pobacali. Sve se pokvarilo. U Junioru ima i trudnica i osmoro dece i bolesnih starijih osoba. Tako da moramo da grejemo vodu na plin da bi ih okupali, sav veš se pere na ruke - podvlači Janjić.

U četiri nekedašnja odmarališta Junioru, Lahoru, Elektro Kosovu i vili Smederevci danas živi oko 200 interno raseljenih iz Prizrena, Uroševca, Peći... Bez obzira na promenjenu namenu objekta od njihovog useljenja 1999, struja im se naplaćuje kao industrijska.

Objekti su na najatraktivnijim lokacijama Brezovice i očekuje ih privatizacija, posredstvom Kosovske agencije za privatizaciju. Osim struje, meštanima kolektivnih centara, bez obzira na godišnje doba, ukidana je i voda.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.