Breskva prija srcu i želucu

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Jun.2016, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Breskva prija srcu i želucu

Po hranljivoj vrednosti i lekovitosti zauzimaju visoko treće mesto, odmah iza jabuka i krušaka

Sočne i ukusne, bogate vitaminima i mineralima, breskve se savršeno uklapaju u letnji jelovnik. . Bogate su kalijumom, fosforom, magnezijumom, kalcijumom, sumporom, hlorom, natrijumom, gvožđem, bakrom i cinkom. Od vitamina obiluju beta karotenom (provitamin A) i vitaminima C, E, H, B1, B2, B3 i B9. Osim toga, sadrže i ugljene hidrate, belančevine, voćne kiseline i skrob. Zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << odnosa kalijuma i natrijuma 7 prema 1, posebno se preporučuju osobama koje imaju probleme sa oticanjem i malokrvnošću.

Sveže isceđen sok od breskve idealno je okrepljenje za osobe sa osetljivim nervnim sistemom, kao i za one koji pate od srčane aritmije, dok bi dijabetičari i alergične osobe trebalo da ga izbegavaju. Preporučuje se i za oporavljanje jetre i želuca, a da bi učinak bio bolji trebalo bi da se pije polako.

Ulje dobijeno hladnim ceđenjem iz koštica breskve, takođe je veoma cenjeno zbog lekovitih svojstava, a pokazalo se kao izvrsno sredstvo za spoljašnju i unutrašnju upotrebu. Deluje kao odličan laksativ, snižava holesterol, pomaže u lečenju ekcema. Zbog bogatstva minerala i vitamina preporučuje se za masažu osetljive, suve i starije kože, koja nakon tretmana postaje gipka i elastična.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Breskva prija srcu i želucu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jun.2016, 10:21

Po hranljivoj vrednosti i lekovitosti zauzimaju visoko treće mesto, odmah iza jabuka i krušaka...Sočne i ukusne, bogate vitaminima i mineralima, breskve se savršeno uklapaju u letnji jelovnik. Bogate su kalijumom, fosforom, magnezijumom, kalcijumom, sumporom, hlorom, natrijumom, gvožđem, bakrom...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.