Brejvik hoće na fakultet

Izvor: RTS, 30.Jul.2013, 22:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brejvik hoće na fakultet

Masovni ubica Anders Bering Brejvik podneo prijavu za upis na Fakultet Političkih nauka u Oslu. Odluka o prihvatanju njegove prijave nije doneta, rekao dekan Peter Otersen. 

Norveški masovni ubica Anders Bering Brejvik je predao molbu za upis na Univerzitetu u Oslu, potvrdio je šef katedre za Političke nauke te visokoškolske ustanove, Ole Peter Otersen.

On je dodao da još nije doneta odluka da li će Brejviku, ubici 77 ljudi koji se trenutno nalazi na odsluženju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 21-godišnje zatvorske kazne u zatvoru blizu Osla, biti odobren upis na fakultet, preneo je britanski Bi-Bi-Si.

Jedna od prepreka za Brejvikovo studiranje bi, međutim, moglo da bude to što je on napustio srednju školu pre polaganja završnih ispita.

Brejvik je 22. jula 2011. detonirao bombu u autombilu ispred zgrade vlade u Oslu, kada je poginulo osam ljudi, a zatim je otišao na ostrvo Utoja gde je iz vatrenog oružja ubio još 69 osoba, uglavnom tinejdžera - članova norveške Laburističke stranke.

Na suđenju je Brejvik pokušao da opravda svoj pažljivo pripremljeni dvostruki napad, u kojem je takođe povređeno 244 osoba, istakavši da je cilj bio da se zaustavi "islamizacija Norveške".

Sud ga je proglasio krivim za terorizam i ubistvo sa predumišljajem i odredio mu maksimalnu zatvorsku kaznu u trajanju od 21 godine.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Brejvik želi na fakultet

Izvor: Radio 021, 30.Jul.2013

Norveški masovni ubica Anders Bering Brejvik je predao molbu za upis na Univerzitetu u Oslu, potvrdio je šef katedre za Političke nauke te visokoškolske ustanove, Ole Peter Otersen.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.