Izvor: B92, 17.Jul.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brejšo i Tači o "slučaju Ljimaj"

Priština -- UNMIK će doneti odluku o davanju garancija da se Fatmir Ljimaj brani sa slobode tek kada po tom pitanju dobije zvaničan zahtev od kosovskih institucija, izjavio je vršilac dužnosti šefa UNMIK Čarls Brejšo u sredu posle sastanka sa liderom Demokratske partije Kosova Hašimom Tačijem, a prenose prištinski mediji na albanskom jeziku. "Ja nemam informaciju da smo dobili bilo kakav zvaničan zahtev od Kosovara u vezi sa Haškim tribunalom, ali čak i da smo ga dobili, ne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bi mogli da ga komentarišemo", rekao je Brejšo. Kako za B92 prenosi dopisnik UNMIK radija Zoran Ćulafić, Brejšo je rekao da bi UNMIK, u slučaju da takav zahtev bude upućen, najpre zatražio mišljenje pravnih eksperata o tome "kakvi bi se dalji koraci preduzeli".

Hašim Tači je kritikovao privremenu Vladu Kosova zbog odnosa prema slučaju Ljimaj, optuživši je za "pomanjkanje iskrenosti" prema javnom mnjenju. Vlada Kosova trebalo bi da se odnosi mnogo odgovornije prema slučaju Ljimaj, rekao je on. Tači je rekao da "Vladini zvanicniči jedno govore na sastancima, a drugo javnosti".

Brejšo i Tači razgovarali su i o procesu povratka raseljenih i obostrano se složili da povratak "ostaje prioritet i UNMIK i kosovskih institucija". "Mislim da svi prihvatamo stav da je za povratak odgovorna međunarodna zajednica na Kosovu, ali i da povratak raseljenih zavisi u velikoj meri od volje većinskog stanovništva na Kosovu", rekao je Brejšo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.