Bregzit: Suspenzija parlamenta je veoma teško pravno pitanje, saopštio Vrhovni sud

Izvor: B92, 17.Sep.2019, 21:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bregzit: Suspenzija parlamenta je veoma teško pravno pitanje, saopštio Vrhovni sud

Predstavnici vlade, ali i podnosioci žalbi na odluku premijera Džonsona, izneli argumente na početku trodnevne rasprave.

Britanski premijer "ima ovlašćenje" da suspenduje parlament čak iako su razlozi za to političke prirode, rečeno je tokom rasprave pred Vrhovnim sudom Velike Britanije.

Škotski sud ranije je presudio da je ta odluka premijera Borisa Džonsona bila nezakonita.

Vrhovni sud saslušaće argumente po dve žalbe u ovom slučaju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Lord Penik koji se protivi odluci premijera rekao je tokom rasprave da je Džonson to uradio kako bi "ućutkao poslanike".

On zastupa Đinu Miler, poslovnu ženu, koja je podnela žalbu protiv odluke Visokog suda Engleske koji je, za razliku od presude u Škotskoj, saopštio da je suspenzija parlamenta političko, a ne pravno pitanje.

Džonson i dalje tvrdi da je odluka bila ispravna i pravovremena.

Insistirao je da to nema veze sa Bregzitom i njegovim stavom da po svaku cenu, sa sporazumom ili bez njega, izvede Veliku Britaniju iz Evropske unije do 31. oktobra.

Lejdi Hejl, predsednica Vrhovnog suda, istakla je da odluke o pomenutim žalbama neće uticati na izbor trenutka za Bregzit.

Otvarajući raspravu, rekla je da će, zajedno sa deset kolega i koleginica, pokušati da reši ozbiljna i teška pravna pitanja. Istovremeno, to neće uticati na šira politička pitanja koja se tiču procesa Bregzita.

Prošle nedelje je sud u Edinburgu presudio da je Džonsonova odluka bila nezakonita.

Džoana Čeri, poslanica škotskog SNP, koja je jedna od advokatica u ovom slučaju, rekla je za BBC da je oprezni optimista, da će Vrhovni sud potvrditi presudu Visokog suda Škotske.

"Ako se to ipak ne dogodi, onda znači da su prihvatili da je prema britanskim zakonima moguće da predsednik manjinske vlade ukine parlament ako mu smeta, a to jednostavno nije u redu".

Stav vlade pred Vrhovnim sudom obrazlagao je Lord Kin.

Odgovarajući u ime vlade, lord Kin je pred Vrhovnim sudom izjavio da "nema problem" sa odlukom da bi suspenzija parlamenta mogla da bude nezakonita.

Međutim, dodao je da je, poništavajući suspenziju, Vrhovni sud "otišao tamo gde nijedan sud nije smeo da ide".

Ipak, rekao je i da će, ukoliko presuda bude potvrđena, premijer preduzeti sve neophodne korake da to ispoštuje.

Kin je i na pritisak sudija odgovorio da "nema komentar" na to da li bi Džonson mogao da ponovo pokuša da suspenduje parlament.

Kako navodi, sve prethodne suspenzije parlamenta su se dogodile kada su vlade želele da proguraju određeni politički cilj.

"Oni imaju to na pravo", istakao je.

Rekao je i da su poslanici imali "adekvatne mehanizme" da spreče suspenziju.

"Nije na sudu da daje mišljenje o tome kada Parlament treba ili ne treba da deluje... To bi bilo kršenje podele vlasti", dodao je lord Kin.

Govoreći protiv presude, lord Penik je izjavio da je Džonson suspendovao parlament kako bi izbegao rizik da poslanici "nanesu štetu" njegovim planovima za Bregzit.

Kako navodi, postoje čvrsti dokazi da je premijer poslanike video samo "kao prepreku" i da je želeo da ih "ućutka".

Penik dodaje da nema problem sa pravom premijera da suspenduje parlament, ali ima sa dužinom te suspenzije.

Kako navodi, rezultat toga bi bilo "izbacivanje parlamenta iz igre u ključnom trenutku britanske istorije".

Džonson je izjavio da ima "najveće poštovanje za britansko pravosuđe" i da je njegova nezavisnost "jedna od stvari po kojoj je Britanija slavna".

Osim toga, on je u ponedeljak o Bregzitu razgovarao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

"Premijer je istakao da Britanija i EU ubrzavaju napore da postignu sporazum bez bekstopa, a koji bi britanski parlament mogao da podrži", navodi se u saopštenju Dauning strita.

"Dve strane će energično i odlučno raditi da bi do sporazuma došlo pre Bregzita 31. oktobra", dodaje se.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.