Brđanin služio kaznu u Danskoj. Stekao uslove za slobodu, prebacili ga Sheveningen

Izvor: B92, 17.Sep.2021, 12:30

Brđanin služio kaznu u Danskoj. Stekao uslove za slobodu, prebacili ga Sheveningen

Radoslav Brđanin, koji je osuđen u Haškom tribunalu na 30 godina zatvora, vraćen je iz Danske, gde je izdržavao kaznu, u zatvor u Sheveningenu u Holandiji.

Razlog za prebacivanje nekadašnjeg potpredsednika Vlade Republike Srpske je to što je Danska obavestima sud u Hagu da je prema svim njihovim zakonima Brđanin ispunio uslove da ga puste na slobodu i da više nemaju pravo da ga drže u zatvoru.

Naglasili su da on više u Danskoj ne može da izdržava kaznu, jer >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bi time prekršili njegova ljudsaka prava.

Radoslav Brđanin će u Šheveningenu ostati sve dok uprava Mehanizma za krivične sudove u Hagu ne napravi sporazum sa nekom drugom zemljom u koju će biti prebačen na izdržavanje ostatka kazne, prenose "Novosti".

On je u zatvoru pune 22 godine, otkako ga je 1999. godine u BiH uhapsio SFOR i isporučio Hagu. Pre dve godine je stekao sva prava na uslovni otpust, ali ni njemu kao ni Sretenu Lukiću, Radivoju Miletiću, Dragoljubu Kunarcu i Vlastimiru Đorđeviću, predsednik Mehanizma u Hagu Karmel Ađijus ne dozvoljava da izađu na slobodu. On od njih traži kao uslov da bi im odobrio izlazak iz zatvora, da sad godinama nakon presuda priznaju zločine na koje su osuđeni, iako su ih tokom suđenja negirali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

SRPSKOG POLITIČARA VRATILI U HAG: Bivši potpredsednik vlade ponovo u holandskom zatvoru

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Sep.2021

Sramna odluka...Radoslav Brđanin, nekadašnji potpredsednik Vlade Republike Srpske, koji je osuđen u Haškom tribunalu na 30 godina zatvora, vraćen je iz Danske, gde je izdržavao kaznu, u zatvor u Sheveningenu u Holandiji...Razlog za njegovo prebacivanje je što je Danska obavestima sud u Hagu da...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.