Brazilski ministar smenjen zbog parafraziranja Gebelsa, kritikovan zbog naci-fašističke estetike

Izvor: Beta, 17.Jan.2020, 23:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brazilski ministar smenjen zbog parafraziranja Gebelsa, kritikovan zbog naci-fašističke estetike

Brazilski ministar za kulturu Roberto Alvim smenjen je danas jer je samo dan ranije u jednoj video-poruci parafrazirao govor vodećeg zloglasnog propagandiste nacista Jozefa Gebelsa.Desničar Alvim koji je ministar od novembra prošle godine, sporne fraze je izgovorio u traktatu o novoj politici kulture u Brazilu čija nova konzervativna vlast pokušava da na svaki način odbaci levičarsko nasledje prethodne vladajuće garniture Laburista.Predsednik Brazila Žair Bolsonaro je ministra smenio posle reakcije jevrejskih organizacija, poslanika, političkih partija i umetnika.Alvim je rekao da osudjuje nacizam, demantovao da su njegove izjave bile nacističke i rekao da je to bila "retorička slučajnost".U video-poruci Alvima, piše agencija AP, "preporodjenog hrišćanina koji je otkrio novu veru dok se oporavljao od raka", ima upadljivih sličnosti frazeologije s tekstom jednog Gebelsovog govora, za koji kritičari kažu da je čak samo parafraziran.AP tako navodi da se u oba govora kaže da će umetnost "u narednoj deceniji biti herojska" i "biće nacionalna". Kao i Gebels, i Alvim govor zaključuje dramatično, izjavom da će umetnost, ili biti duboko povezana s nacijom, "ili ničega neće biti".U obimnoj video-poruci, objavljenoj u četvrtak, Alvim s drvenim krstom na stolu kaže i da želi da ova godina donese "istorijski kulturni preporod" da bi se "stvorila nova, cvetajuća brazilska civilizacija".U ...

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Brazilski ministar smenjen zbog parafraziranja Gebelsa

Izvor: Danas, 17.Jan.2020

Brazilski ministar za kulturu Roberto Alvim smenjen je danas jer je samo dan ranije u jednoj video-poruci parafrazirao govor vodećeg zloglasnog propagandiste nacista Jozefa Gebelsa.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.