Brazilska predsednica se sastala sa predstavnicima omladine

Izvor: Blic, 29.Jun.2013, 11:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brazilska predsednica se sastala sa predstavnicima omladine

Predsednica Brazila Dilma Rusef sastala se danas sa predstavnicima brazilske omladine, koja čini većinu demonstranata na protestima koji potresaju ovu zemlju već dve nedelje, i obećala im da će otvoriti "nove kanale za dijalog".

Rusef i ministar odbrazovanja Alojzio Merkadante sastali su se u prestonici Braziliji sa liderima 25 omladinskih organizacija, uključujući studentska i radnička udruženja, kao i sa aktivistima za prava homoseksualaca, u nastojanju da umiri tenzije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u zemlji, javio je AP.

Zasad nema zvaničnog saopštenja nakon ovih razgovora, koje je kancelarija predsednice označila kao početak dijaloga sa ovom interesnom grupom, ističući da će puštanje u rad dugo planiranog vebsajta vlade posvećenog pitanjima mladih 8. jula doprineti nastavku tog dijaloga.

Protesti u Brazilu počeli su sredinom meseca u Sao Paolu zbog povećanja cene prevoza, ali su se ubrzo pretvorili u masovne proteste širom zemlje zbog raširene korupcije, lošeg obrazovanja, zdravstva i visokih troškova organizovanja Svetskog prvenstva u fudbalu.

Vlada u poslednjih nekoliko dana pokreće niz inicijativa kako bi izašla u susret demonstrantima, ali se protesti manjeg obima nastavljaju, pa su tako juče u Rio de Žaneiru demonstrirali taksisti zbog predloženih izmena pravila za taksi dozvole.

Policija je upotrebila suzavac u državi Sao Paolo kako bi rasterala manju grupu demonstranata koji su blokirali autoput, a protest je održan i u gradu Natal.

Na društvenim mrežama, putem kojih su masovni protesti prošle nedelje organizovani, uveliko se govori o generalnom štrajku u ponedeljak, 1. jula, ali predstavnici dva najveća brazilska sindikata ističu da oni planiraju štrajk za 11. jul.

U međuvremenu, Brazilsko udruženje za istraživačko novinarstvo saopštilo je da su od početka protesta u zemlji 17. juna 34 novinara bili žrtve "agresije, neprijateljstva i pretnji policajaca", da je šest novinara privedeno, a 12 povredjeno tokom protesta.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.