Izvor: Nezavisne Novine, 01.Dec.2016, 20:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brazil šalje nanosatelit u mjesečevu orbitu

Brazil planira da pošalje u mjesečevu orbitu nanosatelit do 2020. godine kako bi istražili način na koji mikrogravitacija utiče na različite oblike života, izjavio je naučnik i koordinator ovog svemirskog projekta Daglas Galant za brazilski "Sputnjik".

Ovo će predstavljati prvu misiju brazilskog svemirskog programa izvan zemljine orbite.

Projekat razvija tim naučnika sa Univerziteta Sao Paolo uz pomoć Evropske svemirske agenicije i Svemirske agencije Velike >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Britanije.

Nanosatelit će biti lansiran uz pomoć indijske "PSLV-C11" rakete, prenio je "Sputnjik".

"Planiramo lansiranje krajem 2019. godine ili početkom 2020. godine u čast 50 godina od lansiranja `Apola 11`. Izvršićemo tri velika naučna eksperimenta u astrobiologiji, svemirskoj medicini i skeniranju mjesečeve površine", rekao je Galant.

Glavni cilj ovog projekta je da istraži uticaj radijacije na razne žive mikororganizame, ljudske ćelije i molekule koji će biti u satelitu nekoliko mjeseci, dodao je naučnik.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Prva brazilska svemirska misija

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 01.Dec.2016

Brazil planira da pošalje u mesečevu orbitu nanosatelit do 2020. godine kako bi istražili način na koji mikrogravitacija utiče na različite oblike života, izjavio je naučnik i koordinator ovog svemirskog projekta Daglas Galant. Ovo će predstavljati prvu misiju brazilskog svemirskog programa...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.