Brazil i Kina jačaju odnose: Lula u poseti kod Sija

Izvor: B92, 13.Apr.2023, 12:19

Brazil i Kina jačaju odnose: Lula u poseti kod Sija

Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva, tokom posete Kini, posetiće danas Šangaj.

Lula će posetiti ovo važno finansijsko središte, sa ciljem da ojača veze sa najvećim trgovinskim partnerom svoje zemlje i dobije političku podršku za pokušaje posredovanja u sukobu u Ukrajini, piše AP.

Lula je stigao u sredu u Kinu i trebalo bi da se sastane sutra sa kineskim predsednikom Si Đinpingom u Pekingu, pre nego što završi posetu u subotu.

Brazilska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vlada je saopštila da se očekuje da će dve zemlje potpisati najmanje 20 bilateralnih sporazuma tokom Luline posete, naglašavajući poboljšanje odnosa nakon teškog perioda za vreme mandata bivšeg predsednika Žaira Bolsonara.

Lula će u Šangaju takođe prisustvovati zvaničnom polaganju zakletve bliske saradnice i bivše brazilske predsednice Dilme Rusef, kao direktora Nove razvojne banke (NDB), koju je osnovala grupa zemalja u razvoju BRIKS, koju čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika. Ova institucija sebe postavlja kao alternativu Međunarodnom monetarnom fondu i Svetskoj banci, koje su najvećim delom pod kontrolom SAD i njenih zapadnih saveznika.

Osnovana pre više od sedam godina, banka je odobrila 99 kreditnih projekata ukupne vrednosti preko 34 milijarde dolara, uglavnom za infrastrukturne projekte, prema navodima kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

Očekuje se da će Lula tokom sastanka sa Sijem razgovarati o trgovini, investicijama, reindustrijalizaciji, energetskoj tranziciji, klimatskim promenama i mirovnim sporazumima, saopštila je brazilska vlada.

Kina je najveće izvozno tržište Brazila, koje svake godine kupuje desetine milijardi dolara vrednu soju, govedinu, gvozdenu rudu, živinu, šećernu trsku, pamuk i sirovu naftu. Brazil je najveći primalac kineskih investicija u Latinskoj Americi, prema kineskim državnim medijima, iako Lula ne podržava potpuno kinesko vlasništvo nad brazilskim kompanijama.

Jedan od sporazuma koji će Lula potpisati u Kini odnosiće se na izgradnju šestog satelita, izgrađenog u okviru programa dve države koji treba da nadgleda biome kao što je Amazonska prašuma.

U političkom smislu, dolazak levičara Lule u Kinu je znak ponovnog pojavljivanja Brazila na globalnoj sceni, otkako je u januaru smenio Bolsonara, desničarskog nacionalistu koji je pokazivao malo interesovanja za međunarodne poslove ili putovanja u inostranstvo, navodi AP.

Lula, koji će danas posetiti istraživački centar kompanije Huavej u Šangaju, putovao je u Argentinu i Urugvaj u januaru i u SAD u februaru, pokazujući time značaj koji pridaje međunarodnim poslovima, smatraju politički stručnjaci.

Ključni deo Lulinog angažovanja u inostranstvu je njegova inicijativa da Brazil i druge zemlje u razvoju, uključujući Kinu, posreduju u miru oko Ukrajine. Međutim, njegov predlog da se Ukrajina odrekne Krima, kao ustupak za postizanje mira, izazvao je nezadovoljstvo Kijeva i njegovih saveznika.

Peking takođe nastoji da bude prihvaćen kao posrednik u okončanju ovog sukoba, a kineski mirovni predlog predstavljen u februaru sadrži neke aspekte zajedničke sa Lulinim, kao što su prekid neprijateljstava i početak pregovora, ali ne govori o delovima ukrajinske teritorije koje je Rusija zauzela, navodi AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Brazilski predsednik pozvao države u razvoju da pronađu alternativu dolaru

Izvor: Danas, 13.Apr.2023

Brazilski predsednik Luis Inasio Lula da Silva (Inacio), koji boravi u četvorodnevnoj poseti Kini, pozvao je danas države u razvoju da pronađu alternativu dolaru.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.