Brazil: Žene tuže farmaceutskog giganta zbog kontracepcijske agonije, prodata nam je lažna iluzija”

Izvor: B92, 16.Okt.2023, 16:31

Brazil: Žene tuže farmaceutskog giganta zbog kontracepcijske agonije, "prodata nam je lažna iluzija”

Iz zdravstvene uprave, odgovorne za bolnicu za majku i dete u Braziliji, gde je jedna od žena ugradila implant, za BBC njuz Brazil kažu da je u vreme ugrađivanja uređaj odobrila brazilska zdravstvena regulatorna agencija i da se on već koristio širom sveta.

Pošto je rodila četvrto dete, 43-godišnja Keli Patrisija da Luz čekala je više od dve godine na proceduru podvezivanja jajovoda radi trajne sterilizacije kada je dobila poziv iz javne bolnice u Braziliji, glavnom gradu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Brazila.

Alternativa koja joj je ponuđena delovala je privlačno.

"Lekari su me pozvali na predavanje i rekli mi za Išr (Essure).

"Uređaj su opisali kao revolucionarnu, bezbolnu metodu bez rezova, koja ne zahteva odsustvo sa posla ili dnevne aktivnosti. Brzo sam prihvatila da je to najbolja opcija", kaže Keli.

Međutim, postojao je jedan nedostatak: rečeno joj je da je postupak nepovratan ako se pokaje zbog korišćenja uređaja.

Keli je počela da oseća bol odmah posle umetanja uređaja.

"Posle zahvata imala sam probleme sa crevima, bolove u karlici, krvarenje, bolove u zglobovima i intenzivne migrene.

"Plus, patila sam i od strašnih bolova u donjem delu leđa, što me je sprečavalo da hodam", kaže ona.

Godine 2017, pojavili su se izveštaji o ozbiljnim nuspojavama koje su trpele žene u raznim zemljama.

Ovo je označilo početak prestanka upotrebe uređaja širom sveta.

Zemlje poput Brazila, Kanade i cele Evropske unije preventivno su suspendovale upotrebu Išr uređaja.

Četrdesetogodišnja Šeli Frazao je podvrgnuta totalnoj histerektomiji, koja je uključivala uklanjanje materice, grlića materice, jajovoda i vađenje uređaja početkom 2023. godine.

"Bila je to abdominalna operacija slična carskom rezu.

"Tokom oporavka, razvila sam crevne adhezije (trake ožiljnog tkiva koje se formiraju unutar stomaka koje 'lepe' organe i tkiva) koje su izazvale ozbiljne opstrukcije i morala sam da se podvrgnem još jednoj operaciji," kaže ona.

Lilijan je trebalo da ima istu proceduru za uklanjanje uređaja, ali je otkrila leziju trećeg stepena u materici koju je prvo trebalo lečiti.

Keli je želela da ukloni uređaj bez gubitka materice, ali se, suočila sa daljim komplikacijama, te je morala da se podvrgne totalnoj histerektomiji.

Sve tri žene nameravaju da tuže Bajer, posle sličnih slučajeva u SAD-u, Velikoj Britaniji i Australiji.

U avgustu 2020, Bajer je platio 1,5 milijardi evra za rešavanje više od 39.000 tužbi uređaja Išr u Americi.

U Velikoj Britaniji, dve stotine žena koje tvrde da su bile u bolovima posle ugradnje uređaja, spremaju se da pokrenu grupni sudski postupak protiv Bajera.

A u Australiji, više od hiljadu žena pridružilo se grupnoj tužbi ove godine, tvrdeći da je uređaj uzrokovao bol, patnju i teško krvarenje.

U izjavi za BBC njuz Brazil, Bajer je branio proizvod i tvrdio da pravni sporazum u SAD-u odražava samo komercijalnu odluku.

"U slučajevima rešenim u Sjedinjenim Državama, Bajer nije priznao pogrešne radnje, niti je preuzeo krivicu ili odgovornost u nagodbama", rečeno je iz kompanije.

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Brazil: Žene tuže farmaceutskog giganta zbog kontracepcijske agonije, „prodata nam je lažna iluzija”

Izvor: Radio 021, 16.Okt.2023

Iz zdravstvene uprave, odgovorne za bolnicu za majku i dete u Braziliji, gde je jedna od žena ugradila implant, za BBC njuz Brazil kažu da je u vreme ugrađivanja uređaj odobrila brazilska zdravstvena regulatorna agencija i da se on već koristio širom sveta.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.