Brazil: Zaplenjeno 40 tona marihuane

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Nov.2010, 15:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brazil: Zaplenjeno 40 tona marihuane

RIO DE ŽENEIRO -

Brazilske snage bezbednosti zaplenile su 40 tona marihuane, 150 kilograma kokaina i veliku količinu oružja i municije u akciji protiv narkobandi u faveli, jednom od njihovih uporišta u Rio de Ženeiru, saopštila je policija.

Operacija oko 2.600 pripadnika policije i vojske sprovedena je u nedelju pred zoru u sirotinjskoj faveli komplekso do Alemao, gde se krije nekoliko stotina krijumčara droge, preneo je BBC.

Policija je saopštila da je zaplenjena >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << marihuana, u paketima za isporuku, pronađena u nekoliko kuća u naselju Grota.

Kriminalcima je prethodno postavljen ultimatum da se predaju do zalaska sunca u subotu ili će uslediti napad.

Nakon višesatne operacije u nedelju i detaljnih pretresa kuća, policija je saopštila da je preuzela kontrolu nad tom četvrti.

Američki "Njujork tajms" prenosi da je policija pritvorila dvadesetak ljudi, iako je imala više od 100 naloga za hapšenje, a prema navodima stanovnika mnogi kriminalci su napustili grad nekoliko dana ranije.

Načelnik gradske policije Hoze Mariano Beltrame upozorio je da pobeda u nedelju ne sme biti preuveličavana.

"Ovo je bitka u okviru većeg rata. Dobili smo bitku, ali još nismo dobili rat. Misija će biti nastavljena", rekao je on

Gradonačelnik Eduaredo Paes rekao je da policija "vraća grad građanima".

Operacija je sprovedena nakon višenedeljnih sukoba snaga bezbednosti i narkodilera u nekoliko naselja Rio de Žaneira, u kojima je stradalo najmanje 45 ljudi.

Narko karteli su decenijama kontrolirali brazilska naselja, stvarajući gradove-države, a to im je uvelike olakšala velika korumpiranost političara i policijskih službenika.

Brazilske vlasti do Svetskog prvenstva u fudbalu 2014. i Olimpijskih igara 2016. žele da preuzmu kontrolu u nekoliko četvrti Rija od narkodilera, uz raspoređivanje do sada neviđenih sredstava i snaga reda.

U Riju, oko dva miliona stanovnika živi u više od hiljadu favela.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.