Brazil: Suša usred kišne sezone

Izvor: B92, 24.Jan.2015, 14:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brazil: Suša usred kišne sezone

Brazil je suočen sa najvećom sušom u poslednjih 85 godina, dok zalihe vode nestaju u tri najviše naseljene savezne države.

Izabela Tešeira, ministarka za životnu sredinu, izjavila je da je ovo najgora suša u poslednjih 85 godina i naredila državama Sao Paolo, Rio de Žaneiro i Minas Geres da štede vodu nakon hitnog sastanka u Braziliji.

Iako je sredina kišne sezone, farme, fabrike i čak energijske zalihe polako nestaju usred nedovoljne količine padavina. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

“S obzirom na to da su podaci za Brazil o jugoistočnoj regiji sakupljani tek poslednjih 84 godina, nisu imali ovako delikatnu i zabrinjavajuću situaciju“, dodala je Tešeira, navodi BBC.

Andre Korea, sekretar za životnu sredinu, izjavio je da Rio de Žaneiro doživljava najgoru krizu bez vode u istoriji. On je, međutim, rekao da ima dovoljno vode da se izbegnu restrikcije u narednih šest meseci.

Kriza je počela u Sao Paulu, gde je stotine hiljada žitelja bilo pogođeno čestim nestašicama vode. Ova država se suočavala sa sličnim problemima prošle godine.

Guverner Žeraldo Alkmin preduzeo je nekoliko mera, podigao je cene za visoku potrošnju, uveo je popust za one koji potrošnju smanje i ograničio korišćenja energije dobijene sa reka u industriji i poljoprivredi.

Opozicija navodi da su državne vlasti oklevale da brzo reaguju na krizu jer Alkim nije želeo da uznemiri građane, pošto se borio za reizbor u oktobru 2014, što on demantuje.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.