Brazil: Preminuo volonter ispitivanja vakcine protiv Kovida - istraživanje se nastavlja

Izvor: VOA, 21.Okt.2020, 20:23

Brazil: Preminuo volonter ispitivanja vakcine protiv Kovida - istraživanje se nastavlja

Zdravstvene vlasti Brazila saopštile su da je preminuo volonter, učesnik kliničkih ispitivanja vakcine protiv Kovida 19, koju razvijaju farmaceutska kompanija Astra Zeneka i Univerzitet u Oksfordu. Saopšteno je i da će se, uprkos smrti volontera, kliničko ispitivanje vakcine protiv koronavirusa nastaviti. U saopštenju je navedeno da su im predati podaci iz istrage u vezi sa tim slučajem. Međutim, u objavi brazilskih zdravstvenih vlasti ne navode se detalji o smrti volontera – što je obrazloženo poverljivošću informacija osoba uključenih u klinička istraživanja. Univerzitet u Oksfordu potvrdio je da planira nastavak ispitivanja vakcine. "Posle pažljivih provera slučaja koji se dogodio u Brazilu nema zabrinutosti za bezbednost kliničkih istraživanja. Dodatna nezavisna provera brazilskih vlasti preporučila je da se ispitivanja nastave", saopštio je predstavnik za medije Univerziteta u Oksfordu.   Neimenovani izvor rekao je agenciji Rojters da bi ispitivanje bilo suspendovano da je dobrovoljac koji je preminuo primio vakcinu protiv Kovida 19 - sugerišući da je ta osoba bila član kontrolne grupe kojoj je data vakcina protiv meningitisa. Brazilski Si-En-En izvestio je da je volonter bio dvadeset osmogodišnji muškarac iz Rio de Žanerira koji je preminuo usled komplikacija Kovida 19. Pozivajući se na neimenovane izvore, brazilski list "O Globo" objavio je da je volonter dobio placebo, a ne probnu vakcinu.  Savezni univerzitet Sao Paola, koji pomaže sprovođenje treće faze testiranja vakcine u Brazilu, u odvojenom saopštenju, objavio je da je preminula osoba bila brazilske nacionalnosti. Prebivalište osobe nije saopšteno. Brazilske vlasti iskazale su nameru da kupe britansku vakcinu i nastave da je proizvode u sopstvenom biomedicinskom istraživačkom centru u Rio de Žaneiru. Konkurentsku vakcinu kineske kompanije Sinovek ispituje institut Butantan iz Sao Paola. Prema podacima vašingtonskog Univerziteta Džons Hopkins u Brazilu je od posledica koronavirusa preminulo nešto manje od 155.000 ljudi. Prema istom izvoru – ukupan broj obolelih građana premašio je pet miliona i dvesta hiljada.  

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DETALJI SMRTI VOLONTERA Umro nakon što je dobio vakcinu protiv meningitisa, evo da li će biti nastavljeno ispitivanje cepiva protiv kovida

Izvor: Blic, 21.Okt.2020

Zdravstvene službe Brazila saopštile su da je preminuo volonter, koji je učestvovao u programu razvoja vakcine protiv korone britansko-švedske kompanije Astra Zeneka i Univerziteta u Oksfordu, a da će program biti nastavljen, jer je on bio deo kontrolne grupe, kojoj je data vakcina za meningitis.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.