Brazil: Ekspedicija radi sprečavanja krvoprolića

Izvor: B92, 08.Mar.2019, 02:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brazil: Ekspedicija radi sprečavanja krvoprolića

Brazilija -- Brazilska agencija za domorodačke narode poslala je retku i visokorizičnu ekspediciju.

Ekspedicija je poslata u nadi da će kontaktirati malu, izolovanu grupu u Amazonu Korubos i ponovno ujediniti njene članove sa nekim od njihovih rođaka, nacvodeći da je taj potez neophodan kako bi se izbeglo krvoproliće u blizini granice sa Peruom.

Tim od skoro dvdesetak ljudi pod pokroviteljstvom agencije FUNAI, krenuo je preko reke Koari tokom vikenda u potrazi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za grupom od najmanje 22 osobe koje su članovi rasprostranjene autohtone zajednice Korubos i žive u dolini Havari, u severnoj državi Amazonas.

Brazilska vojska, federalna policija i Ministarstvo zdravlja podržavaju ovu inicijativu, koja bi mogla potrajati nedeljama, preneo je AP.

Poslednji put FUNAI je organizovao tako veliku ekspediciju 1996. godine, takođe u tom regionu.

Dolina Havari na površini većoj od osam miliona hektara dom je najveće koncentracije izolovanih autohtonih naroda u Brazilu, u kojoj se nalazi najmanje 11 grupa.

Prema brazilskom zakonu, kontakt sa izolovanim plemenima može se koristiti samo kao krajnje sredstvo za očuvanje njihovih života. Bruno Pereira, koordinator FUNAI za izolovane autohtone narode koji predvodi ekspediciju, rekao je da je cilj ublažiti napetost između izolovane grupe Korubos i grupe autohtonih Matisa koji žive oko 20 kilometara od njih.

Pripadnici Matisa stupili su u kontakt sa Korubosima 2013. godine, prvo prijateljski, ali naredne godine došlo je do sukoba između ove dve grupe, naveo je FUNAI. Posle tog incidenta, neki od Korubosa su se doselili iz tog područja i izvestili da su oni koji su ostali pogrešno verovali da su Matisi ubili njihove rođake.

Neki od Korubosa koji su otišli, nalaze se u FUNAI-ovoj ekspediciji. Pereira je izjavio da su Matisi više puta tražili intervenciju brazilske vlade jer veruju da će izolovani Korubosi uskoro poželeti da se osvete. Tim FUNAI-a treba da se popne na područje kod reke Koari i nađe mesto za postavljanje kampa. Članovi tima će onda čekati dok Korubosi iz ekspedicije pokušaju da ubede izolovanu grupu da ostane izvan teritorije Matisa.

Analitičari FUNAI kažu da nema garancija da će izolovana grupa poverovati da su Korubosi u ekspediciji zapravo njihovi rodaci, što povećava opasnost. Pereira je rekao da je najgori mogući scenario sukob sa Korubosima, dok je najbolji scenario da će oni prihvatiti posetu svojih rođaka i odlučiti da prestanu da se približavaju Matisima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.