Izvor: Nezavisne Novine, 16.Okt.2016, 17:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brat Sirijca koji se objesio u zatvoru: Doći ću kao izbjeglica da se svetim

BERLIN - Nakon samoubistva Džabera al Bakra u zatvoru u Lajpcigu, njegov brat u razgovoru za "Dojče vele" (DW) najavljuje "osvetu" i tužbu protiv njemačke pokrajine Saksonije, kaže da Džaber nije bio terorista i da je tek u Njemačkoj doživio "ispiranje mozga".

DW navodi da je taj "slučaj više nego kontroverzan".

Džaber al Bakr (22), koji je prošle godine stigao u Njemačku kao izbjeglica iz Sirije, navodno je u istočnonjemačkom gradu Kemnicu spremao bombaške >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << napade.

U stanu je pronađeno 1,5 kilograma eksploziva. Najprije je uspio da utekne specijalnim jedinicama policije da bi bio uhapšen u Lajpcigu. Policiji su ga predala trojica sirijskih izbjeglica kod kojih je potražio utočište. Dva dana kasnije, međutim, Al Bakr nađen je mrtav u svojoj ćeliji - objesio se o majicu.

DW dodaje da "on nije bio pod stalnim nadzorom iako je prethodno već pokušao da se ubije i odbio da uzima hranu i piće".

Navodi se da je to izazvalo burne reakcije i pozive za ostavke odgovornih u zatvoru i vodećih funkcionera pokrajine Saksonije.

"Iako je obdukcija isključila mogućnost da je osumnjičeni ubijen, ne prestaju glasine o navodnoj umiješanosti policije u njegovu smrt. Prema jednoj teoriji zavjere, Sirijci koji su predali Al Bakra policiji odavno su znali za njegove terorističke planove. Smrt osumnjičenog će, priznao je savezni ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer, znatno otežati istragu o njegovim planovima i eventualnim saučesnicima", navodi njemački medij.

DW je uspio da stupi u kontakt sa Alom al Bakrom, bratom pokojnog Džabera. Prema sopstvenim tvrdnjama, Ala ima 30 godina i živi sa roditeljima, bratom i šest sestara u blizini Damaska.

"Moja prva reakcija, kao Arapina, je osveta", rekao je Ala al Bakr reporteru DW u video-intervjuu.

Na potpitanje šta time misli, odgovorio je: "Razumiješ ti dobro. Nemam više šta da kažem o tome. Doći ću kao izbjeglica."

DW navodi da se "može pretpostaviti da se prijetnja odnosi na sunarodnike koji su njegovog brata predali policiji, mada to nije potpuno jasno".

"Porodica posmatra Džabera kao mučenika na kojeg je ponosna", kaže Ala.

On je ubijeđen da je njegov brat bio nevin.

"Ja sam ga podigao. Znam kakav je. On nije terorista", kaže ovaj Sirijac.

Ala navodi da mu je brat iz Njemačke govorio da su imami jedne berlinske džamije pokušavali da ga radikalizuju, da ga podvrgnu "ispiranju mozga".

On smatra da je policija ubila njegovog brata i kaže da hoće da tuži policiju u Njemačkoj, u pokrajini Saksoniji.

DW navodi da je sve više detalja o tom skandaloznom slučaju.

List "Velt" prenosi da su planove Džabera al Bakra otkrile američke tajne službe koje su navodno prisluškivale njegove telefonske razgovore sa jednom kontakt-osobom Islamske države. O tome su izvjestili njemačke kolege. Pozivajući se na izvore iz istrage, "Velt" piše da je tokom tih razgovora Al Bakr rekao da je "veliki aerodrom u Berlinu" bolji kao cilj napada nego vozovi.

Trojica Sirijaca koji su savladali sunarodnika i predali ga policiji su, u izjavama za magazin "Špigel", odbacili da su bili umiješani u planiranje terorističkih napada.

"U životu nismo imali ništa sa njim. I nas je htio da ubije", rekao je jedan od njih.

Ova trojica se, u strahu od osvete Islamske države, trenutno kriju kod prijatelja u jednom drugom nemačkom gradu. Ni po koju cijenu ne žele da se vrate u Lajpcig.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.