Branislav Petronijević − veliki srpski filozof

Izvor: Studnel.com, 25.Mar.2016, 15:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Branislav Petronijević − veliki srpski filozof

Rođen je u Sovljaku kod Uba. Školovao se u Sovljaku, Valjevu i Beogradu, da bi otišao na studije u Beč. Najpre je upisao medicinu, a kasnije se prebacio na filozofiju u Lajpcigu. Takođe se interesovao za matematiku, fiziku, biologiju, paleontologiju, anatomiju, hemiju, astronomiju i istoriju, a kasnije je objavljivao radove iz svih ovih oblasti. Diplomirao je 1897, a 1898. je u Lajpcigu odbranio doktorate iz filozofije, botanike i fizike. Odmah je postavljen na mesto profesora >> Pročitaj celu vest na sajtu Studnel.com << u Trećoj beogradskoj gimnaziji, a zatim i za docenta, vanrednog, a onda i redovnog profesora na Visokoj školi. Prvi svetski rat proveo je u Parizu i Londonu, a od 1921. je redovan član Srpske kraljevske akademije.
Tokom čitave svoje karijere bio je veoma aktivan i stalno je pisao. Neka od njegovih najznačajnijih dela su: Principi metafizike, Istorija novije filozofije, Univerzalna evolucija, Članci i studije, Empirijska psihologija, O vrednosti života. Značajan je po tome što je izgradio sopstveni sistem u filozofiji unutar koga je, pored metafizike, proučio i teoriju saznanja i filozofiju prirode. Ipak, smatrao je da je najviše postigao u oblasti matematike, odnosno geometrije. Bio je najveći srpski i svetski priznat metafizičar koji još nije dobio zasluženo priznanje za sav svoj doprinost nauci. Umro je 4. marta 1954. godine u Beogradu.
Izvori: opusteno.rs, branislavpetronijevic.wordpress.com.

na danasnji danbranislav petronijevicfilozofnaucnikbiografija

Nastavak na Studnel.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studnel.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studnel.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.