Izvor: B92, 05.Dec.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Branioci: Sloboda za optužene

Beograd -- U nastavku suđenja za ratni zločin na Ovčari branioci su zatražili oslobađajuće presude za glavnooptužene.

Oslobađajuća presuda je tražena za komandanta Teritorijalne odbrane Vukovara Miroljuba Vujovića i njegovog zamenika Stanka Vujanovića, te još četvoricu optuženih teritorijalaca.

U završnim rečima na suđenju grupi od 16 pripadnika TO Vukovara, branioci Nenad Petrušić i Dušan Zaklan, istakli su nesaglasje iskaza dvojice svedoka-saradnika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o odgovornosti Vujovića, koga niko od svedoka nije čuo ili video da je u hangaru na Ovčari izdao bilo kakvu naredbu da se odvede i strelja 200 hrvatskih zarobljenika.

Oslobađajuću presudu za Ivana Atanasijevića, predložio je njegov branilac Vojislav Vukotić, navodeći da je optuženi jedini priznao zločin, odnosno da je u strahu za sopstveni život kao Hrvat, bio prisiljen da se dokaže i ubije na Grabovu jednog zarobljenika.

Zbog nedostatka dokaza odlobađajuće presude zatražene su i za Predraga Madžarca i Milana Vojinovića, dok je branilac Milan Vujin naveo da se ne sme prihvatiti sporno priznanje njegovog klijenta Jovice Perića, koga u istrazi nisu pitali da li želi dati iskaz, koji je na kraju "sastavljen na osnovu druugih izvora, a ne priznanja Perića".

Suđenje se nastavlja sutra, a završne reči treba da daju branioci teritorijalaca Miroslava Đankovića, Vuje Zlatara i Gorana Mugoše, te Nade Kalabe.

Pored njih završne reči daće i branioci pripadnika dobrovoljačke jedinice "Leva Supoderica" Đorđa Šošića, Predraga Milojevića, Marka Ljuboje, Predraga Dragovića, Slobodana Katića i njenog komandanta Milana Lančužanina.

Na početku današnjeg suđenja, zahtev tužilaštva da svi optuženi budu osuđeni na po 20 godina zatvora, podržala je i zastupnik porodica oštećenih Nataša Kandić, koja nije stigla da iznese svoje završne reči u prošlom ročištu sa ostalim svojim kolegama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.