Izvor: Politika, 15.Okt.2014, 10:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Branio sam Mladu Bosnu

Sudski proces o mladobosancima koji je ušao u istoriju 20. veka reditelj Srđan Koljević pretočio je u filmsku priču „Branio sam Mladu Bosnu”. Ova sudska drama premijerno je prikazana publici u Velikoj dvorani „Sava centra”. U njoj se iz senke izvlači advokat dr Rudolf Cistler. Njemu je po službenoj dužnosti određeno da brani Veljka Čubrilovića, jednog od okrivljenih za saučesništvo u atentatu na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda koji je izvršio Gavrilo Princip >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << 28. juna 1914. godine u Sarajevu.

Spremajući odbranu, mladi pravnik upoznaje se sa okrivljenima i ulazi u srž njihovih zanosa i ideala za oslobođenje od tuđinske vlasti. Pravničkim veštinama, dovodeći u pitanje sopstveni opstanak, Cistler uspeva da ih odbrani, ali ne i da ih oslobodi smrti i duge robije.

Miloš Đurović, koji tumači lik Gavrila Principa, uoči premijere za naš list kazao je da mu je bilo teško da na snimanju prikrije emocije.

– Shvatio sam koliko je hrabrosti i odlučnosti imao mladi Princip, i koliko je i u najtežem trenutku kada mu izriču kaznu ostao dosledan svojim idealima. Držao se svog principa – kazao je Đurović.    

Jedini ženski lik u ovom ostvarenju – Jovanku, suprugu Veljka Čubrilovića osuđenog na smrt – tumači Vaja Dujović.

– Čast mi je što sam se našla u ulozi ove plemenite žene. Mislim da su u pravu oni koji su mi rekli da sam joj na ovaj način odala dužnu počast – izjavila je Dujovićeva. Ona podseća da i danas valja negovati požrtvovanost kao osobinu.

Advokata Rudolfa Cistlera igra Nikola Rakočević, a Veljka Čubrilovića – Vuk Kostić. U mnogobrojnoj ekipi su Nebojša Glogovac, Boris Isaković, Dragan Petrović Pele, Ljubomir Bandović, Branislav Lečić, Rale Milenković, Irfan Mensur, Branislav Tomašević, kao i cela generacija novih glumačkih imena – Milan Marić, Miloš Đurović, Vučić Perović, Marko Grabež, Marko Pavlović...

A. Kurteš

objavljeno: 15.10.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.