Izvor: B92, 07.Jul.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Branilac po službenoj dužnosti

Beograd -- Sudsko veće Tribunala ozbiljno razmatra mogućnost da nametne branioca Slobodanu Miloševiću po službenoj dužnosti.

Sudije ocenjuju da bi to bio jedan od načina da se u uslovima pogoršanog zdravlja optuženog proces privede kraju. Statut i pravilnik Haškog tribunala, međutim, ne definišu uslove i načine nametanja branilaca optuženima mada se ta praksa u sudu primenjuje.

Beogradski advokat Alekasandar Lazarević, koji je u slučaju Vojislava Šešelja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kratkotrajno bio u ulozi nametnutog advokata, kaže za B92 da je uloga nametnutog advokata nezahvalna i profesionalno veoma teška. Pošto u Haškom tribunalu nema jasno utvrđene procedure, odluke da optuženima nametnu branioce sudije donose uzimajući u obzir specifičnosti svakog predmeta, kaže Lazarević: "Činjenica da u jednom postupku branilac ima određena ovlašćenja, ne znači nužno da će i u drugom postupku imati ista ta ovlašćenja. Sud se rukovodi praktičnim razlozima - zdravstveni, strah suda da će doći do teškog kršenja postupka, zloupotrebe, opstrukcije."

Lazarević podseća da se u zahtevima za nametanje branilaca optuženima, Tužilaštvo i sud obično pozivaju na interese pravde i potrebu da proces bude efikasan a da svoje odluke često obrazlažu pozivajući se na Krivični zakon Srbije i Crne Gore po kome optuženi za teška krivična dela nemaju mogućnost izbora, odnosno moraju imati branioca. Lazarević kaže da kao nametnuti branilac nije uspeo da uspostavi nikakav kontakt sa Vojislavom Šešeljom zbog čega je njegov advokatski posao bio gotovo nemoguć: "Bez kvalitetnog odnosa sa optuženim, nema dobre odbrane. Pitanje je koliko je obezbeđeno fer suđenje za optuženog u takvoj situaciji. Za mene, kao čoveka, to je bilo izuzetno teško i, na kraju krajeva, ja to nisam mogao dalje da radim. Njemu je imenovan drugi branilac, holandski advokat."

Budući da branilac mora biti odlično upoznat sa predmetom u koji se uključuje i da mora imati izuzetno dobar kontakt sa optuženim, Lazarević kaže da bi jedini kandidati za branioce u slučaju Milošević mogli biti njegovi pravni savetnici ili prijatelji suda. Advokat Branislav Tapušković, koji je donedavno bio jedan od prijatelja suda u tom procesu ne želi da se izjašnjava o predlogu Tužilaštva da upravo on preuzme ulogu advokata koji će Miloševiću biti nametnut.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.