Brane svoju reku

Izvor: Politika, 25.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brane svoju reku

Poslednji protest Temštana bio je bojkot parlamentarnih izbora

PIROT – Na parlamentarne izbore u selu Temska izašlo je tridesetak meštana od 747 upisanih birača. Razlog za kolektivni bojkot izbora je pokušaj Ministarstava za energetiku i kapitalne investicije da ponovo pokrenu projekat prevođenja viška vode Toplodolske reke u akumulaciju HE "Pirot". Toplodolska reka čini znatan deo Temštice i prevođenjem viška vode, kako kažu meštani, kanjon će ostati bez >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nje i biće prouzrokovana ekološka katastrofa. Prema projektu opštinski funkcioneri su se odredili pre dve godine kada su na sednici SO Pirot doneli odluku da ne podrže nastavak projekta.

Borba Temštana da sačuvaju Temšticu i kanjon, koji nazivaju i Mali Kolorado, traje već dvadesetak godina. Odmah po izgradnji akumulacije, koju čini reka Visočica, pokrenut je projekat prevođenja viška vode Toplodolske reke. Tunel je delimično prokopan, a planirano je da se uloži oko 12 miliona evra. U početku je ovako velika investicija izazvala različite reakcije, ali su uporni Temštani ispitali sve detalje i krenuli u "rat" da sačuvaju svoju reku.

Uz tok Temštice živi oko 2.500 ljudi. Većina se bavi poljoprivredom i stočarstvom i za njihov život reka je veoma važna. Temštani i njihovi susedi su organizovali proteste i ranijih godina. Protesti su bili i na dan izbora, kada su se okupili u centru sela bez namere da glasaju. Predsednik Mesne zajednice Nebojša Ilić kaže da su revoltirani porukama iz Beograda da će projekat biti nastavljen.

– Niko građane nije sprečavao da glasaju. Međutim, većina se dogovorila da ne iskoristi svoje pravo i da bira novu vlast. Na ovaj način svima poručujemo da ćemo na svaki pokušaj da se nastave radovi na tunelu reagovati protestima – rekao je Ilić. – Nastavićemo da se borimo za našu reku, jer nam je do sada izgradnjom akumulacije Zavojskog jezera 80 odsto Temštice oduzeto.

Revolt Temštana pokrenut je dva dana pre izbora kada je gradski menadžer Milorad Spasić dao izjavu gradskoj televiziji posle boravka u Beogradu. Spasić je bio pozvan u Ministarstvo za kapitalne investicije sa objašnjenjem da se Ministarstvo energetike žalilo da je opština Pirot neažurna u izradi prostornih planova i da nije sarađivala sa Elektroprivredom te da je to razlog što nije pokrenuta velika investicija – prevođenje viška vode Toplodolske reke u akumulaciju jezera.

– Iritirala nas je ovakva netačna informacija, jer su naši prostorni planovi urađeni na vreme, a već smo odbili da podržimo realizaciju projekta – rekao je Spasić. – Nismo usvojili odluku da se radi plan detaljne regulacije prevođenja viška vode Toplodolske reke, a jedan od razloga je veliko nepoverenje građana i u selu i nizvodno od Temske prema HE "Pirot". Ne želimo konflikt sa ministarstvima, ali moramo da poštujemo volju građana.

Temšticu su, sa 80 odsto vode činile Visočica, koja stvara Zavojsko jezero, i Toplodolska reka sa 20 odsto vode.

– Odmah posle izgradnje hidroelektrane bilo je obećano da će kod Temske da bude napravljena brana da bi se formiralo malo jezero kako bi se kompenziralo oduzimanje većeg dela reke, ali to nije učinjeno. Takođe, nije ispunjeno ni obećanje da će biti održavan biološki minimum tako što će se sa temeljnog ispusta akumulacije obavezno ispuštati oko 600 litara vode u sekundi.

Polovina tunela za prevođenje viška vode Toplodolske reke je urađena, a investitor je Elektroprivreda Srbije.

– Projektom je bilo predviđeno da se u prolećnom delu prebacuje u akumulaciju višak vode, ali sada smo saznali da EPS planira da prebaci 80 miliona kubika vode u akumulaciju za godinu dana. Prostom računicom se vidi da žele da prebace vodotok koji ima 2,54 kubika vode u sekundi, a takav protok sa viškom vode Toplodolska reka nema, što znači da je realna bojazan da će cela reka biti prevedena, da bi ispunili plan.

Ministarstvo za kapitalne investicije može da "preskoči" opštinsku vlast i projekat označi kao investiciju od značaja za republiku, što je gradskom menadžeru i rečeno.

– Poigravanje sa prirodom već sada nanosi štetu kanjonu, a ugrožavanje vodotoka Temštice je u suprotnosti sa idejom da se Stara planina promoviše kao turistička destinacija – rekao je Spasić.

M. Penčić

[objavljeno: 25.01.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.