Bramerc: Razočarani smo presudom

Izvor: B92, 21.Nov.2012, 18:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bramerc: Razočarani smo presudom

Beograd -- Tužilaštvo Haškog tribunala je razočarano nakon oslobađanja hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača, naveo je Serž Bramerc u pisanom saopštenju.

Glavni tužilac Tribunala je naveo i da će, "ako potrebni uslovi budu ispunjeni, Tužilaštvo razmisliti o postupku preispitivanja presude".

"Svesni smo da oni koji su doživeli zločine povezane s operacijom Oluja nisu zadovoljni ishodom i osećaju da njihove patnje nisu priznate", naveo je Bramerc u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svom prvom javnom istupanju od presude.

Bramerc je naveo da je Tužilaštvo pažljivo proučilo presudu Žalbenog veća u predmetu Ante Gotovina i Mladen Markač i istakao da je Tužilaštvo razočarano ishodom presude koja poništava presudu koju su protiv Gotovine i Markača jednoglasno donela trojica sudija Pretresnog veća."

"S obzirom na to da smo jedna od strana u postupku, moramo da poštujemo rezultat presude po žalbenom postupku. Međunarodno krivično pravosuđe – i vladavina prava uopšte – moraju biti zasnovani na temeljnom poštovanju pravnog postupka. Kao i u svim predmetima, ako potrebni uslovi budu ispunjeni, Tužilaštvo će razmisliti o postupku preispitivanja presude", piše u saopštenju.

Ističe se da će dokazi koje je Tužilaštvo prikupilo biti na raspolaganju pravosudnim vlastima u bivšoj Jugoslaviji kako bi se domaćem pravosuđu omogućilo krivično gonjenje zločina počinjenih u vezi s operacijom Oluja.

"Verujemo da će pravosudne vlasti u Hrvatskoj biti dorasle svojim obavezama", piše u saopštenju.

Bramerc je istakao i da su suprotna mišljenja dvojice sudija Žalbenog veća – sudije Anđijusa i sudije Pokara – ukazala na mnoga važna pitanja koja proizlaze iz presude koju je donela većina i o kojima Tribunal treba da razmisli.

"Nakon donošenja presude ta su pitanja privukla i pažnju komentatora izvan Tribunala. Ona se odnose na obezbeđivanje doslednih standarda za preispitivanje u žalbenom postupku, ocenjivanje ukupnosti dokaza u spisu i iskazivanje primerenog poštovanja činjeničnim nalazima pretresnog veća. Važno je da se o tim pitanjima razmisli, a nadamo se da će, konačno, to biti katalizator za dalje jačanje sistema međunarodne pravde", naveo je Bramerc.

Podsetimo, Tanjugu su u Haškom tribunalu najpre rekli da je moguća revizija presude hrvatskim generalima, a zatim je to i negirano.

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčevič je danas za B92 otkrio na kojih šest lokacija to tužilaštvo vodi predistražne radnje u vezi sa zločinima počinjenim u "Oluji", kao i da su saslušani svedoci u vezi sa operacijom "Bljesak".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bramerc: Tužilastvo je razočarano

Izvor: Akter, 21.Nov.2012

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc saopštio je da je Tužilaštvo razočarano presudom Žalbenog veća, kojom su oslobođeni hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač, i naglasio da oni koji su doživeli zločine povezane s "Olujom" osećaju da njihove patnje nisu priznate

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.