Bramerc: Nezadovoljstvo porodica nestalih iz RS opravdano

Izvor: Nezavisne Novine, 21.Okt.2015, 12:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bramerc: Nezadovoljstvo porodica nestalih iz RS opravdano

SARAJEVO - Serž Bramerc, glavni tužilac Haškog tribunala, sastao se danas u Sarajevu sa predstavnicima udruženja nestalih iz RS i FBiH, i sa Goranom Salihovićem, glavnim tužiocem BiH.

Bramerc je nakon sastanka naglasio da vidi progres ali da njime nije pretjerano zadovoljan. Istakao je da su mu porodice nestalih žrtava iz RS iznijeli svoje nezadovoljstvo sporim procesom traženja i kako smatra da je to nezadovoljstvo opravdano.

Salihović je, uoči sastanka, novinarima >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << otkrio da je glavna tema sastanka problem traženja nestalih te da bi proces traženja trebalo ubrzati.

"Imali smo 33.000 nestalih tokom rata, a do sada je otkriveno i identifikovano 23.000 žrtava. Ostalo je ipak dosta neidentifikovanih lica", rekao je on.

Apelovao je na sve one koji su odvozili i zatrpavali žrtve da se prijave i da sarađuju sa Tužilaštvom BiH, zbog svih žrtava i njihovih porodica.

Upitan da kaže šta je sa predmetom "Atif Dudaković", koji se vodi u Tužilaštvu BiH, Salihović je rekao da je on sam pokrenuo taj predmet, da se na njemu još radi i da više od toga ne može reći.

Salihović je rekao da je do sada 70 osoba optuženo za zločine nad Srbima, te da je Tužilaštvo u dvije protekle godine uradilo više nego što je ova institucija uradila prije toga, od svog osnivanja.

Milutin Mišić iz Instituta za nestala lica RS kazao je da je današnji sastanak sa Bramercom posvećen tome da se glavnom tužiocu pomogne oko njegovog izvještaja o traženju nestalih u BiH, s kojim će ići pred UN.

"Željeli smo da realno prikažemo stanje, probleme u procesu traženja nestalih i nadam se da smo u tome uspjeli. Mislim da će Bramerc moći da pomogne i nama, da obaveže institucije vlasti u BiH da više pomognu institucijama koje se bave traženjem nestalih kako bi se na pravi način bavili ovom problematikom", rekao je Mišić.

Ocijenio je da se radi o značajnom zastoju u procesu traženja nestalih, da je potreban novi impuls u načinu traženja, metodologiji, kao i veća odgovornost svih institucija u ovom procesu.

Amor Mašović, direktor Instituta za nestale BiH, navodi da je na sastanku razgovarano o problemima ali i o mogućim modalitetima unapređenja procesa traženja nesttalih. Ističe da je ponovo naglašena činjenica da je BiH daleko ispred svih zemalja u svijetu kada je u pitanju dosadašnji rad na pronalaženju nestalih.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.