Braći Tavijani Zlatni medved

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Feb.2012, 22:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Braći Tavijani Zlatni medved

BERLIN -

Nagradu Zlatni medved za najbolji film na festivalu u Berlinu večeras je dobio italijanski film "Cezar mora umreti".

Autori ovog filma su Paolo i Vitorio Tavijani, a radnja se dešava u zatvoru gde osuđenici spremaju izvođenje drame "Julije Cezar", prenosi AFP.

Film je snimljen u crno-beloj tehnici, ali i u koloru, a glavne ličnosti su ubice i mafijaši koji igraju Šekspirove likove u tragediji, pri čemu njihove lične sudbine daju novi ton i pečat >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << temama osvete i izdaje.

Kritičari ističu da činjenica da je većina glumaca koji se pojavljuju u filmu zaista u životu provela 14 i više godina u zatvoru daje dokumentaristički ton ovom ostvarenju, kao i da pojačava dramatičnost Šekspirove tragedije.

Nagrada žirija Srebrni medved pripala je mađarskoj drami "Samo vetar" zasnovanoj na istinitom događaju - ubistvu jedne romske porodice, prenosi Rojters.

Za najboljeg reditelja proglašen je Kristijan Pecold, autor nemačkog filma "Barbara" koji govori o periodu "hladnog rata" i koji je pre festivala važio za glavnog favorita za Zlatnog medveda.

Nagradu za najbolju glumicu dobila je debitantkinja Rejčel Mvanza za ulogu devojčice-vojnika u filmu "Ratna veštica".

U kategoriji najbolji glumac priznanje je dobio Danac Mikel Bo Folsgard za film "Kraljevska afera". Ovaj film koji govori o istinitom skandalu na danskom dvoru u 18. veku osvojio je i nagradu za najbolji scenario.

Ranije danas, objavljeno je na vebsajtu Berlinala da su film Srđana Dragojevića "Parada" u kategoriji igranog filma i film o Marini Abramovič "The artist is present" u kategoriji dokumentarnog filma dobitnici ovogodišnje prve nagrade publike "Panorama".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.